Keyifli bir akşam hayal edin… Arkadaşlarınız yanınızda, noktası olmayan neşeli sohbetiniz paragrafları aşmış, kulağınızdaki naif tınılar ise adeta efsane lezzetlerle flört ediyor. Bedeniniz belki tanıdık yerlerde ancak ruhunuz çoktan uzaklara vardı bile. Bu sayımızdaki lezzet durağımız, kökeni Milattan Önce 4. yüzyıla uzanan bir mutfak; ziyafeti, zarafet ile süsleyen İtalyan Mutfağı…

Gelin önce Bruschetta ile tanışsın damaklarımız; bir çatal Risotto’nun ardından güzel bir Gelato ve tadı ile ün salmış Tiramisu ile tatlı bir yolculuğa çıkalım.

 

Bruschetta, dişimiz bir yerden ısırıyor sanki…

Doğru tespit! Türk damak zevkine çok yakın bir atıştırmalık Bruschetta. Genellikle yaz aylarında tüketiliyor. Malzemeleri çok tanıdık, yapılışı ise adeta alışkanlık! Domates, karabiber, sarımsak ve belki biraz da fesleğen. Bir güzel harmanlanıyor önce. Ardından, fırında önceden zeytinyağı ile bir hayli samimi (!) olmuş ekmeğin üzerinde sürülüyor. Gerisi lezzet, ziyafet…

 

Bruschetta

Ice cream değil, Gelato!

Aman dikkat; İtalyanların hassas damarı! Gelato’nun sıradan bir dondurma olarak anılmasını istemiyorlar. Gelato’yu dondurmadan ayıran en önemli özelliği daha az hava içeriyor olması; bu da içerisindeki malzemelerin tadını daha yoğun olarak hissetmenizi sağlıyor.

Gelato

Enfes Jambonlar; Prosciutto crudo ve prosciutto cotto Tuzlanmış, açık havada kurutulmuş ve pişmesi gerekmeyen Prosciutto Crudo’su, pek ünlü. En çok tercih edileni “Prosciutto di Parma”. Adını Parma şehrinden alıyor. Peki neden Parma? Hemen açıklayalım. Bu bölgede yetişen hayvanlar, ağıllarında hareketsiz bırakıldıkları ve dışarıya çıkmalarına izin verilmediği için oldukça yağlı. Bu “yağ” meselesi de sofranıza yumuşak ve tatlı et olarak doğrudan etki ediyor. Parma jambonunun lezzet sırrı, budun hafifçe tuzlanıp en az bir yıl kurutulmasından geliyor. Prosciutto Cotto ise pişmiş jambon. Ot ve baharatta sınır yok; her çeşidi makbul! Başlangıç tabağı olan Antipasto’nun vazgeçilmez parçası…

prosciutto cotto

prosciutto cotto

 

Mihenk taşı, Risotto…

Bir İtalyan klasiğinde sıra, Risotto… Kendine özgü pişirme tekniği olan bir pirinç yemeği. Pirinçlerin nişastalarını salmaları ile oluşan kremamsı sosu, Risotto’ya karakteristik özelliğini katan en önemli etken. En ünlü olanı Risotto alla Milanese (Milano usulü Risotto). Risotto’nun ilginç bir de hikâyesi var. Efsaneye göre 16’ıncı yüzyılda Milano Duomo katedralinin inşasında çalışan bir usta, camları renklendirmek için safran kullanırmış. Arkadaşlarından biri hafif alaycı bir gülümseme ile “Neredeyse Risotto’ya bile safran koyacaksın!” demiş. Yakın zamanda düğünü olacak ustanın kızı bu sözleri duymuş ve düğün yemeğinde Risotto’yu safranla yapmış. Altın ışıltılarla renklenen Risotto, birden tüm Milano’da nam salmış. Hikâye gerçek mi bilinmez ancak safranlı Risotto da tadından yenmez hani!

risotto

Bi’lokma neşe?

Tiramisu’dan söz ediyoruz; İtalyanların, labne peynirini tatlıya kazandırdığı efsane tat. Anlamı da tadı kadar tatlı; “Beni neşelendir!”. Labne peyniri ve kedidilinin, kahve ve vanilyayla buluşmasından doğan bu efsane lezzet için; İtalya’da doğdu, tüm dünya müptela oldu diyebiliriz. Hazır söz tiramisudan açılmışken unutmadan ekleyelim. MigrosTV’de sizi nefis bir tiramisu tarifi bekliyor. Şimdiden afiyet, neşe olsun!

 

1404172800-528195b9b48efdd1c59dbb9f475e98d5

İtalya’nın en özel lezzetlerinden bahsettik ancak ülke ile bütünleşen pizzayı unuttuk sanmayın; sözümüz söz! Fransa’nın efsane peynirleri ve İtalya’nın enfes pizzaları hakkında verdiğimiz sözü tutacak ve sizi lezzetli bir yolculuğa çıkaracağız; çok yakında Money Dünyam’da! Bizden ayrılmayın 😉