Bir Tabak Yettiği Görülmedi: Mantı

Anne eli değmiş gibi hazırlanan, sadece bir tabağının yiyeni mutlu etmediği, sürekli daha fazlasını istediği mantıdan ve mantı tarifinden bahsediyoruz. Evde mantı nasıl mı hazırlanıyor? Orta sertlikte hazırlanan mantı hamuru, küçük bezelere ayrıldıktan sonra tek tek açılıyor. Hazır yufkadan bir kat daha fazla kalınlığa ulaşan hamurlar küçük kareler halinde kesildikten sonra kıymalı iç harçla dolduruluyor. Öncesinde haşlanıp arzu edilirse fırınlandıktan sonra salçalı-tereyağlı sos ve sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis ediliyor.

Pratik tarifimiz sayesinde ev yapımı mantı hazırlamak işte bu kadar kolaylaşıyor. İç harcı arzuya göre sebzeli ya da tavuklu olarak da hazırlanabiliyor.

Mantı Nasıl Yapılır?

5 kişilik

Hazırlık süresi: 40 dakika

Pişirme süresi: 20 dakika

Malzemeler:

Hamuru için:

2,5 su bardağı un

¾ su bardağı ılık su

1 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz

İç harcı için:

200 gram az yağlı kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

½ çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı karabiber

Sosu için:

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı nane

Üzeri için:

400 gram yoğurt

2 diş sarımsak

½ çay kaşığı tuz

Püf noktası:

Küçük bezelere ayırdığınız mantı hamurlarını, üzerine nemli ve temiz bir bez kapatıp oda sıcaklığında kısa bir süre beklettikten sonra oklava yardımıyla açın.

Açtığınız hamurların hazır yufkadan daha kalın olmasına özen gösterin.

Pişirme önerisi:

Hazırladığınız tereyağlı sosu, suyunu süzdüğünüz haşlanmış mantıların üzerine gezdirebilir, bu şekilde de servis edebilirsiniz.

Servis önerisi:

Servis ettiğiniz mantıyı arzuya göre sumak, nane ve kırmızıbiberli yağ eşliğinde servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Elenmiş unu derin bir kâseye alın. Orta kısmına yumurta kenar kısımlarına tuz serpip azar azar ilave ettiğiniz ılık suyla yoğurmaya başlayın. Unutmayın; toparlanıp özeleşene kadar yoğurduğunuz mantı hamuru ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı.

Elde ettiğiniz mantı hamurunu küçük bezelere ayırıp mutfak tezgâhı üzerinde hafifçe yuvarladıktan sonra oklava yardımıyla açmaya başlayın. Açtığınız hamurların yufka hamurundan biraz daha kalın olması gerektiğini unutmayın.

Mantının iç harcı için; kuru soğanı rendenin ince kısmıyla rendeleyip az yağlı kıyma, tuz ve karabiberle karıştırın.

Açmış olduğunuz hamurları uzunlamasına ve boyuna keserek karelere ayırın. Yoğurduğunuz kıymalı iç harçtan orta kısımlarına az miktarda yerleştirin.

Hamurların dört ucunu bir tarafa getirip birleştirin. Derin bir tencerede kaynamakta olan bol miktarda suda, 10-12 dakika süresince pişirin.

Küçük bir sos tavasında tereyağını eritip arzuya göre biber salçasıyla harmanladığınız domates salçasını kavurun. Nane ile tatlandırıp ocaktan alın.

Hazırladığınız sosu pişmekte olan mantının sosuna ilave edip kısa bir süre daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Servisi için; rendelenmiş sarımsak, tuz ve yoğurdu karıştırıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. Servis tabaklarına aldığınız mantıyı sarımsaklı yoğurt eşliğinde bekletmeden servis edin.