Mart Ayı Tam Zamanı! 5 Balık 5 Tarif Önerisi

Balık yemeyi seviyor musunuz? Her tür balığın her pişirme şekliyle şahane olacağına inanıyor, her mevsimde balık yemek istiyorsunuz öyle değil mi? Her mevsimde balık yiyebilmek için hangi mevsimde hangi balığı yemeniz gerektiğini iyi bilmelisiniz. Böylece hem deniz altındaki dengenin bozulmasına neden olmazsınız hem de balığın lezzetlisini yiyebilirsiniz. Tüm bunları göz önünde bulundurarak mart ayında hangi balıkları tüketmeniz gerektiğine birlikte bakalım…

1. Çupra

Mart ayında tüketebileceğiniz en lezzetli balıklardan biri olan çupra; ızgara, buğulama, kızartma gibi tüm pişirme yöntemlerine uygundur. Biz fırında sebzeli çupra tarifi ile başlayalım istedik.

cupra

Fırında Sebzeli Çupra Tarifi

Malzemeler:

  • 2 adet orta boy çipura
  • 2 adet orta büyüklükte havuç
  • 250 gr kadar kereviz sapı ve yaprağı
  • 4 adet ufak boy taze patates
  • 4 adet iri kültür mantarı
  • 2-3 dal kekik
  • 2 limon
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 fincan zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Yapılışı:

  • Balıkları güzelce yıkayıp temizleyin.
  • Bir kap içerisinde zeytinyağı, sarımsak, 1 limon suyu, tuz ve karabiber ile karışım hazırlayıp balığın her tarafına yedirin.
  • Balığı bu karışım içerisinde buzdolabında 1-2 saat kadar bekleterek karışım lezzetinin balığa iyice nüfuz etmesini sağlayın.
  • Havuç, patates, mantar ve kerevizleri güzelce dilimleyin.
  • Buzdolabında beklettiğiniz balıkları fırın tepsisine yerleştirin, etrafına dilimlediğiniz sebzeleri dizmeye başlayın. Mantarların üzerine birer dilim limon ekleyin.
  • Üzerine 2-3 dal kekik serpin ve marine sosunu gezdirin. Son olarak tüm tepsiye hafifçe tuz gezdirin.
  • Yarım çay suyu ekleyin ve 200 derece ısıttığınız fırında 25-30 dakika kadar pişirmeye bırakın.

 2. Torik

İçerdiği vitaminler sayesinde saç, göz ve kemik sağlığı için oldukça yararlı olan torik balığı; mart ayının en lezzetli nimetlerinden biri diyebiliriz. Çocukların da yetişkinlerin de bolca tercih etmesi gereken torik balığını güveçte yapmayı denediniz mi? İşte tarifi:

torik

Malzemeler:

  • 4 adet torik
  • 3 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet biber
  • Tereyağı
  • 1 tutam tuz
  • Defne Yaprağı
  • Maydanoz

Yapılışı:

  • Balıkları güzelce yıkayıp temizleyin.
  • Soğanları halka şeklinde dilimleyin ve bir miktar tuzla güzelce ovun.
  • Domates, biber, defne yapraklarını yıkayıp doğrayın; limonları halka şeklinde dilimleyin.
  • Tuzla ovduğunuz soğanların yarısını güveç içerisine dizin, torikleri soğanların üzerine yatırın.
  • Daha sonra balıkların üzerine kalan soğanları ve doğradığınız sebzeleri ekleyin.
  • Önceden ısıttığınız fırında 45 dakika kadar pişirmeye bırakın.

 3. Mezgit

İçerdiği B vitamini sayesinde yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlere iyi gelir. Mart ayında yaşanması muhtemel bahar yorgunluğuna karşı da ilaç olabilir bizden söylemesi. Beyin ve vücut gelişimine de oldukça faydalı gelecek bu seçeneği tavada pişirerek tüketmeyi denemeye ne dersiniz?

Mezgit Tava Tarifi:

Malzemeler:

  • 1,5 kilo mezgit
  • 2 çay bardağı kadar zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı kadar mısır unu
  • Tuz

mezgit

Yapılışı:

  • Balıkları güzelce yıkayıp temizleyin.
  • Daha sonra balıkları hafifçe tuzlayın ve mısır ununa bulayın.
  • Hazırladığınız balıkları tavaya düzgün bir şekilde dizin.
  • Balıkları kızardıkça çevirin ve her bölgenin pişmesini sağlayın.
  • Balıkların iki tarafı da kızardıktan sonra peçete serdiğiniz tabağa alın ve soğumadan yeşilliklerle birlikte servis edin.

4. Kalkan

Kalkan, bütün sene boyunca yenebilen en lezzetli balıklardan biridir. En lezzetli zamanı ocak ayında başlayıp mart ortalarına kadar devam eder. Oldukça besleyici ve lezzetli olan kalkan balığının tavası da buğulaması da ızgarası da bir harika olur. Biz ise bugün akşam yemeğinde kalkan kağıt kebabı tarifini deneyelim istedik. İşte tarifi:

kalkan-baligi

Malzemeler:

  • 800 gram kalkandilimleri
  • 4 adet büyük boy olgun domates
  • 4 diş doğranmış sarımsak
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet limon
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 15 adet tane karabiber
  • Tuz
  • 2 adet defneyaprağı
  • 100 gram tereyağı
  • 1 bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 2 adet 50×50 cm ebadında yağlı kağıt veya alüminyum folyo
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ (kağıtları yağlamak için)

Yapılışı:

  • Kağıtlardan birini tezgahın üzerine serip fırça yardımıyla hafifçe yağlayın.
  • İkinci kağıdı üzerine koyup iyice yıkanmış ve kurulanmış kalkan dilimlerini kağıdın ortasına aralıklı olarak dizin.
  • Kabuğu soyulmuş domatesleri iri iri doğrayın ve balıkların arasına yerleştirin. Sarımsakları ve biberleri de doğrayıp üzerlerine dizin.
  • Soğanları yarım ay şeklinde doğrayıp dizdikten sonra limon dilimleri ve tuzu ilave edin.
  • Tereyağını dilimler halinde üzerine yayın. Defne yaprağı ve tane karabiberleri, kıyılmış maydanozu ilave edip kağıdı düzgün bir şekilde kapatın.
  • Hava almayacak şekilde tepsiye alın ve fırının orta rafına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35 dakika pişirin.

5. İstavrit Tava:

Özellikle orta direk ailelerin baş tercihlerinden biridir istavrit. Yapımı hem kolaydır hem de hızlı. Eti hem besleyicidir hem de lezzetli. Denizden yeni çıkmışını bulabilirseniz sizden şanslısı yoktur. Çıtır çıtır istavritler için en güzel istavrit tava tarifi işte burada, şimdiden afiyet olsun.

istavrit

Malzemeler:

  • 1 kilo kadar istavrit
  • Bir miktar tuz
  • 1 kase un
  • Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:

  • İstavritleri ayıklayın, isteğe göre kafasını kopardıktan sonra iyice sudan geçirin ve kurulayın.
  • Unu tuzla harmanlayın sonra balıkları una bulayıp bir gazete kağıdının üzerine dizin.
  • Sıvı yağı bir tavada kızdırıp istavritleri kuyruklarından tutarak içine bırakın ve altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın.