Bulut Gibi Yumuşacık: Mayalı Poğaça

Üzerine sürülen yumurta sarısı ve ayçiçek yağı sayesinde nar gibi kızarmış, fırından çıktığında mis gibi kokan mayalı poğaçalarımız var. Sandviç yapımında kullanılabilen, farklı iç malzemelerle hazırlanabilen mayalı poğaça tarifimiz bugün lor peynirli ve siyah zeytinli…

Pazar kahvaltılarınızı lezzetlendirmeye, ekmeğin yerini almaya geliyorlar. Hazır olun!

mayali-pogaca-tarifi

12 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 25 dakika

Malzemeler:

½ su bardağı ılık süt

½ paket yaş maya (21 gram)

½ su bardağı ılık su

1 yemek kaşığı toz şeker

½ su bardağı zeytinyağı

1 adet yumurta

½ çay kaşığı tuz

3,5 su bardağı un

İçi için:

200 gram lor peyniri

½ su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı

1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

1 yemek kaşığı susam

1 yemek kaşığı çörekotu

Püf noktası:

Mayalı poğaça yapımında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Mayanın daha iyi kabarması için süt ve su karışımının el yakmayacak sıcaklıkta olması gerekiyor.

Adet sayısı hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre değişiklik gösterebilir.

Pişirme önerisi:

Mayalı poğaçaları küçük küçük hazırlayıp arzu ettiğiniz malzemelerle mini sandviçler hazırlayabilir, iç malzemesini arzu ettiğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığında beklettiğiniz yaş mayayı derin bir karıştırma kabına alın. Ilık su ve süt ilavesiyle karıştırıp mayanın aktive olması için 10 dakika kadar bekletin.

Ilık su ve süt karışımında yumuşayan yaş mayayı elinizle karıştırıp yumurta, zeytinyağı, toz şeker ve tuzu ekleyip karıştırma işlemini sürdürün.

Elenmiş unu azar azar ekleyip poğaça hamurunu kıvam alana kadar yoğurmaya başlayın. Toparlanan hamuru hafifçe unlanmış ayrı bir kaba alıp üzerine nemli bir bez kapattıktan sonra oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin.

Mayalanma işlemi sonrasında yumurta büyüklüğünde kopardığınız hamur parçalarını avuç içinizde bastırarak hafifçe açın. Orta kısımlarına lor peyniri ve dilimlenmiş siyah zeytin yerleştirdikten sonra yuvarlayarak kapatın.

Hazırladığınız mayalı poğaçaları yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Küçük bir kâsede karıştırdığınız yumurta sarısı ve ayçiçek yağını bir yumurta fırçası yardımıyla üzerlerine sürün.

Son olarak susam ve çörekotu ilavesiyle süslediğiniz poğaçaları önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika puf gibi kabarana kadar pişirin. Oda ısısında kısa bir süre dinlendirdikten sonra servis edin.