Süzüm Süzüm Süzülür: Mercimek Çorbası

Kışı kış yapan içimizi ısıtan tariflerden biridir mercimek çorbası. Sofraların başlangıcı, tuzu biberidir. Doğal antibiyotik yerine geçen şifa kaynağı çorbalar içinde ayrı bir yeri, görmüş geçirmişliği vardır. Temel malzemelerle kolaylıkla hazırlanan bir çorbadır. Düdüklü tencereler sayesinde yapımı epey kolaylaşmış öğrenci ve bekar evlerinde bile yapılmışlığı görülmüştür.

mercimek-corbasi-tarifi

Çorbasız sofra kurulur mu hem? Isıtın ekmek dilimlerini, şöyle tereyağında soteleyip 1-2 dakika kıtır hale getirin onları. Bandıra bandıra, doya doya için mercimek çorbasını. Bilin ki sofranızda o varsa size bir şey olmaz.

Ve tercihini mercimekten yana kullanmayan okur, seni de “Dışarıda Kar Fırtına; Kâsenizde Mis Gibi 6 Çorba!” yazımıza alalım, süzme mercimek, taneli mercimek ve kişnişli mercimek çorbalarımızın da olduğunun altını çizelim 🙂 Afiyetler.

5 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

1,5 su bardağı kırmızı mercimek

2 adet orta boy havuç

1 adet orta boy patates

1 adet orta boy kuru soğan

1 diş sarımsak

5 su bardağı sıcak su

3 yemek kaşığı ayçiçek yağı

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

½ çay kaşığı toz zerdeçal

Püf noktası:

Sıcak su yerine önceden hazırlanan tavuk ya da et suyu kullanmanız çorbanın lezzetini arttırır.

Pişirme önerisi:

Domates salçası yerine mevsiminde ve sulu rendelenmiş domates kullanabilir, arzu ettiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.

Çorbaya kıvam vermek adına patates kullanmak yerine az miktarda kavrulmuş un kullanabilir, kırmızı mercimek yerine sarı mercimekle de çorba hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kabuklarını soyduğunuz kuru soğan, patates, havuç ve sarımsağı iri parçalar halinde doğrayın.

Kırmızı mercimeği bol suda yıkadıktan sonra derin bir tencereye aktarın. Doğranmış sebzeleri üzerine ekleyin.

Sıcak su ve tuz ilavesiyle kapağı kapalı tencerede, orta ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirin.

Pişirme işlemi sonrasında ocaktan aldığınız mercimek çorbası karışımını blenderdan geçirip püre haline getirin.

Küçük bir sos tenceresine aldığınız ayçiçek yağını kısık ateşte kızdırın. Domates salçasını ekleyip 1 dakika kadar kavurun. Püre kıvamına gelen çorbadan bir kepçe kadar ekleyip sosun kıvamını açın. Toz zerdeçal ve taze çekilmiş tane karabiberle tatlandırın.

Son olarak hazırladığınız sos karışımını çorba tenceresine aktarıp kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra sıcağı sıcağına servis yapabilirsiniz.