Mevsim Değişir Çaydan Vazgeçmeyiz: Soğuk Çay Tarifi

Yaz mevsiminin dayanılmaz sıcaklıkları ile başlayan o tartışmayı hepimiz biliriz: Çay harareti alır mı, almaz mı? Sorunun cevabı yıllardır netleşebilmiş değildir, sadece insanları kutuplaştırır durur. Sizin bu konu hakkındaki fikriniz nedir bilemeyiz ama yazın soğuk yiyecek ve içeceklere ihtiyaç duyduğumuz yadsınamaz bir gerçek. Bunun için günün her saatinde, her öğününde severek tükettiğimiz çayı bir de soğuk denemeye ne dersiniz? Ocaklarımızdan eksik olmayan çaydanlığı bu kez hiç ısıtmasak mı acaba?

Yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden biri olan şeftaliden bir soğuk çay hazırlamaya, ferahlatıcı naneli limonataya rakip olacak bambaşka bir tarif ile tanışmaya hazırsanız şöyle buyurun:

Şeftalili Soğuk Çay

seftali-cayi

Malzemeler:

  • 2 adet şeftali
  • 1 su bardağı kadar çay demi (su eklenmemiş çay)
  • ½ su bardağı kadar şeker
  • 2,5 litre kadar su

Hazırlanışı:

  • Şeftalileri yıkayıp temizledikten sonra güzelce soyun.
  • Uygun büyüklükte bir tencere seçin ve içerisine dörde böldüğünüz şeftaliyi koyun.
  • Daha sonra üzerine suyu ekleyin ve orta ateşte kaynamaya bırakın.
  • Şeftaliler parçalanmaya başlayana kadar kaynatmaya devam edin, daha sonra ateşten alıp tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık yarım saat kadar beklemeye bırakın.
  • Suyunu süzdükten sonra şeker ekleyin ve eriyene kadar karıştırın.
  • Çay demini de ekledikten sonra buzdolabında yeteri kadar soğutun ve servis edin. Afiyet olsun.

Naneli Buzlu Çay

naneli-cay

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı kadar siyah çay
  • 1 demet taze nane
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 adet limon
  • 2 litre kadar su

Hazırlanışı:

  • 2 su bardağı suyu çaydanlıkta kaynatın ve üzerine çayı ekleyip demleyin.
  • Diğer yandan uygun büyüklükte bir tencere seçin ve geri kalan suyu ve şekeri ekleyip kaynatın.
  • Kaynayan suya limon kabuklarını rendeleyin, limonun suyunu sıkın ve birkaç dakika kadar kaynatmaya devam edin.
  • Daha sonra naneleri ellerinizle koparıp saplarıyla birlikte tencereye ekleyin.
  • Daha önceden demlediğiniz çayı da tencereye ekleyin.
  • Tencereyi ocaktan alın ve kapağını kapatarak ılımaya bırakın. Daha sonra buzdolabında bekletin ve servis edin. Afiyet olsun.