Mis Kokulu, Portakallı 4 Tarif

Mis kokulu 4 yemek tarifi…

Portakal Reçeli

  • 4 adet portakal
  • 4 bardak su
  • 4 su bardağı şeker

portakal-receli

Portakalların kabuklarını güzelce rendeleyin tamamen kabuklarını sıyırın. Bir tencerede portakallı suyla kaynamaya bırakın, iyice pişmeleri acı sularının çıkması için iyi olacaktır. Tarifimiz bire bir oranında gittiği için siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Rendelediğiniz kabukları biraz şeker ile birlikte ayrı bir kapta saklayabilir, muhallebi, kurabiye ve kek gibi tariflerinizde tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Daha sonra her bir portakala bir bardak su ve bir bardak şeker denk gelecek şekilde malzemelerinizi tencereye koyun.  Şekeriniz erirken, portakallarınızı istediğiniz gibi doğrayın isterseniz püre haline de getirebilirsiniz. Kestiğiniz portakalları da ilave edin, şerbetiniz kıvam alana kadar pişirin.  Bu sırada reçelinizin şekerlenmemesi için biraz limon suyu eklemelisiniz. Sıcakken önceden sterilize ettiğiniz kavanozlara koyup, kapağını sıkıca kapatın. Ardından konserve gibi dinlenmeye bırakın, reçelleriniz hazır.

Portakallı Zeytinyağlı Kereviz

  • 5 adet orta boy kereviz
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 adet büyük boy patates
  • Yarım su bardağı taze sıkılmış limon suyu
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  • 1 su bardağı su

Kereviz kabuklarını dikkatlice soyun, mümkün olduğunca kabuklarını alın. Küp küp doğradığınız kerevizleri kararmaması için  bir kapta limonlu suda bekletin.Patatesi ve havuçları da kerevizler gibi küp küp kesin. Kereviz yapraklarını ayıklayıp ayrı bir kenara ayırın. Soğanı ise yemeklik kesebilirsiniz. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. Önce soğanları ardından havuçları en sonda kereviz ve patates dilimlerini katıp yavaşça karıştırın. Arzuya göre ince ince doğradığınız kereviz yapraklarını da ekleyebilirsiniz.  Hepsini soteledikten sonra portakal suyu, su, toz şeker ve tuzu ilave edin. Kaynamaya başladığında kısık ateşte 25-30 dakika kadar daha pişirmeye devam edin. Kapağı kapalı olarak soğuttuğunuz portakallı kereviz yemeğini maydanoz ya da kereviz yapraklarıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Portakallı Jöle

  • 90 gr şeker (1/4 su bardağından biraz fazla)
  • 1 su bardağı taze portakal suyu
  • Portakal kabuğu
  • 15-20 gr jelatin (3-4 yaprak)
  • 1 su bardağı su

portakalli-jole

Küçük bir tencerede şekeri taze portakal suyuyla ağır ateşte karıştırın. İnce soyulmuş bir portakal kabuğunu ekleyip tencerenin kapağını kapatarak 20 dakika yavaş yavaş pişirin. Başka bir küçük tencerede jelatini, suda yumuşatın. Sonrasında jelatin yumuşayıncaya dek ağır ateşte eritin. Jelatini portakallı karışıma katıp cam bir kaba ya da ıslak bir kalıba dökün, soğuk bir yerde ılımasını bekleyin. Buzdolabında soğumaya bırakın, jöleniz hazır.

Portakal ve Ananaslı Smoothie

  • 200 ml. taze sıkılmış portakal suyu
  • Yarım adet ananas
  • 30 gram vanilyalı dondurma (1 küçük top)
  • 3 adet karanfil
  • 5 adet nane yaprağı

portakalli-smoothie

Ananası küçük parçalara ayırın. Nane yapraklarını tek tek ayıklayın.

Taze sıkılmış portakal suyunu, ananası, karanfil ve nane yapraklarını blender kabına alın. Son olarak dondurmayı katıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar tüm malzemeyi blenderda çekin. Bekletmeden servis edin. Dondurma kullanmak istemiyorsanız 1 kaşık yoğurtta kullanabilirsiniz.