Nefis Meze Tarifleri

Her yemeğin yanına yakışabilecek, besleyici ve yapımı pratik olan şey nedir? Tabii ki Türk mutfağına özgü mezeler. Evinizde hızlıca hazırlayabileceğiniz mezelerle sofralarınızı donatmak istemez misiniz?

1)      Ayvalı Kereviz Salatası

Porsiyon: 4 kişilik

Hazırlama Süresi: 15 dakika

Malzemeler

1 adet kereviz

1 adet ayva

1 adet limon suyu 

30 gr kök zencefil

3 yemek kaşığı zeytinyağı

50 gr ceviz içi

500 gr yoğurt

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı tuz

ayvali-kereviz

Yapılışı

1. Kabuğunu soyduğunuz kök zencefili, yayvan bir salata kasesi içine rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Üzerine taze sıkılmış limon suyunu ekleyin.

2. Kabuğunu soyduğunuz orta boy ayva ve kerevizi rendenin büyük tarafıyla zencefil-limon suyu karışımının üzerine rendeleyin ve karıştırın.

3. Sarımsakları tuzla birlikte havanda dövün. Dövülmüş ceviz içi, ezilmiş sarımsak ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.

4. Son olarak süzme yoğurdu kaşık kaşık ekleyip salatayı koyu kremamsı bir kıvam alana kadar karıştırın.

5. Toz kırmızı biber veya tercih ettiğiniz başka bir baharatla süsleyerek servis yapın 

2)      Tarator Sos

Porsiyon: 2 kişilik 

Hazırlama Süresi: 15 dakika

 Malzemeler

6 dilim bayat ekmek içi

6 yemek kaşığı ceviz içi

8 yemek kaşığı zeytinyağı

4 yemek kaşığı süzme yoğurt

3 tatlı kaşığı limon suyu

4 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz

10 dal dereotu (arzuya göre)

tarator-sos

Yapılışı

1. Bilhassa kalamar tavanın en yakın arkadaşı olan tarator sosu hazırlamak için; bayat ekmek içini küçük bir kaba ufalayın. Kabuk kısımlarını kullanmayın.

2. Ekmek kırıntılarını ceviz içiyle birlikte mutfak robotunda çekin.

3. Zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, taze sıkılmış limon suyu, süzme yoğurt ve tuz ile karıştırdıktan sonra dinlenmesi için buzdolabında bekletin.

4. Buzdolabında bekleyen ve kıvam alan tarator sosu, sıcak başlangıçların yanında ya da dip sos olarak arzuya göre incecik kıyılmış dereotu eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.

3)      Ajvar

Porsiyon: 4 kişilik

Hazırlama Süresi: 45 dakika

Malzemeler

4 adet patlıcan

1 adet kuru soğan

3 adet etli kırmızı biber

3 adet domates

3 diş sarımsak

½ çay bardağı zeytinyağı  

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

ajvar-tarifi

Yapılışı

1. Bol suda yıkayıp üzerlerini kuruladığınız büyük boy patlıcan ve etli kırmızı biberleri, fırında ya da ocak üzerinde aralarda ters çevirerek közleyin.

2. Kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın.

3. Soğan ve sarımsakları kokusu çıkıp, dirilikleri kaybolana kadar orta ateşte kavurun.

4. Ortadan ikiye kesip sap kısımlarını çıkardığınız büyük boy domatesleri, rendenin iri kısmıyla rendeleyin.

5. Kavrulmakta olan soğan ve sarımsaklara rendelenmiş domatesleri katıp suyunu çekene kadar kavurun.

6. Közlenmiş kırmızı biber ve patlıcanların kabuklarını dikkatli bir şekilde soyduktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın.

7. Közlendikten sonra doğranmış patlıcan ve biberleri de domatesli sosa kattıktan sonra kahvaltılık sosu, 5 dakika daha orta ateşte pişirin.

8. Tuz ve kırmızı toz biberi ekledikten sonra karıştırın. Hazırladığınız sosu uzun süre saklayacaksanız sıcağı sıcağına, temizlenmiş ve kurulanmış büyük boy bir kavanoza doldurun. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirdiğiniz kavanozu, güneş görmeyen bir yerde oda ısısında 12 saat bekletin.

9. Oda ısısında soğuyan ve dinlenen kahvaltılık sosu, buzdolabında muhafaza edin. Kahvaltılar, makarna ve et sosları, kızartmalar yanında dip sos olarak sevdiklerinizle paylaşın.  

4)      Şakşuka

Porsiyon: 1 kişilik

Hazırlama Süresi: 20 dakika

Malzemeler

3 adet orta boy patlıcan

1 adet orta boy kuru soğan

2 adet orta boy yeşil biber

2 adet büyük boy domates

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı domates salçası

4 yemek kaşığı zeytinyağı  

½ çay kaşığı tuz

¼ demet maydanoz

1 su bardağı sıcak su

Kızartmak için: 1 su bardağı zeytinyağı

saksuka-tarifi

Yapılışı

1. Sap ve uç kısımlarını kestiğiniz patlıcanların kabuklarını alacalı şekilde soyduktan sonra küp şeklinde doğrayın. Kabuklarını soyup, çekirdeklerini aldığınız domatesleri küp şeklinde doğrayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız yeşil biberleri yarım ay şeklinde doğrayın.

2. Kuru soğanı oldukça küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın, sarımsağı incecik kıyın. Servisinde arzuya göre yer vereceğiniz maydanozu incecik kıyın.

3. Patlıcanları kızartmak için zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Küp şeklinde doğradığınız patlıcanları, kızgın yağda renk alana kadar kızartın. Fazla yağlarını bırakmaları için kağıt havlu üzerinde bekletin.

şakşukanın sosu için; zeytinyağını ayrı bir sos tavasında kızdırın. Küçük parçalar halinde doğranmış kuru soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar soteleyin.

4. Yeşil biberleri katıp soteleme işlemini sürdürün. Domates salçası ve doğranmış domatesleri ekledikten sonra suyunu çekene kadar sosu kısık ateşte pişirin.

5. sun kıvamını açmak için sıcak su ve tuzu ilave edip, kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatın.

6. Koyu bir hal alan sosu kızarmış ve kenarda bekleyen patlıcanlarla harmanladıktan sonra soğuk ya da ılık olarak servis edin. Arzuya göre ince kıyılmış maydanozla süsleyerek sevdiklerinizle paylaşın.

5)      Acılı Ezme 

Porsiyon: 1 kişilik

Hazırlama Süresi: 15 dakika

Malzemeler

4 adet domates

Yarım demet maydanoz

1 adet kırmızı biber

1 adet kuru soğan

3 diş sarımsak

1 çay kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

Tuz 

Nar ekşisi

Yapılışı

ezme

1. Ayıklanmış soğanı, sarımsağı, domatesi, kırmızı biberi, maydanozu çok ince doğrayın ve çukur bir kaba alın.

2. Üzerine tuz, karabiber, pul biber, biber salçasını ve naneyi ekleyin, (isteğe göre biber salçasını ekleyin)iyice karıştırın. Afiyet olsun.