İyi Kalpli: Pamuk Poğaça

Günün hamur işi tarifi oldukça basit ve pratik. Ilık süt, yaş maya, yağ ve un gibi temel malzemelerle hazırlanıp mayalanan pamuk poğaça tarifimiz çay saatinize iyi gelecek. Yaş maya yerine 1 tatlı kaşığı kuru maya ilavesiyle de hazırlayabileceğiniz mayalı hamuru içi boş olarak pişirebileceğiniz gibi farklı iç harçlarla da fırına verebilirsiniz.

16 Şubat-1 Mart Migroskop döneminde sarı etiketli fiyatıyla satın alabileceğiniz Uzman Kasap paketli dana kıyma ile hazırlayabileceğiniz poğaça iç harcını mevsim tazeleriyle çeşnilendirebilirsiniz.

Uzun süre tazeliğini koruyup yumuşacık kıvamıyla damak şenlendiren poğaça tarifimizle tanışın.

Pamuk Poğaça Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

1/2 su bardağı ılık süt
1/2 paket yaş maya
1/2 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:

3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 adet orta boy kuru soğan
200 gram orta yağlı kıyma
1/4 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı çörek otu

Püf noktası:

Derin dondurucuda muhafaza ettiğiniz yaş mayayı oda sıcaklığında çözdürdükten sonra kullanın. Toz şeker ve ılık sütle karıştırdığınız mayayı aktive olması için 5 dakika kadar bekletin.

Oda sıcaklığında mayalandırma süresini daha da uzatabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Mayaladığınız poğaça hamurunu arzuya göre peynirli, patatesli ya da sebzeli iç harçlarla hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Cam bir kaba aldığınız ılık sütün içerisine oda sıcaklığında beklettiğiniz yaş maya ve toz şekeri katıp 5 dakika kadar bekletin.

Elenmiş unu mutfak tezgahı ya da geniş bir kase içerisine alın, orta kısmını havuz gibi açın. Unun üzerine tuz serpin.

Orta kısmına azar azar eklediğiniz ılık su ve ayçiçek yağı ilavesiyle yavaş yavaş yoğurmaya başlayın.

Kıvam almaya başlayan hamuru farklı bir kaba alıp üzerine hafif nemli bir bez kapattıktan sonra oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlendirin.

Kıymalı iç harcı için; kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Ayçiçek yağını geniş bir tavada kızdırıp hafif bir renk alana kadar soteleyin. Kıymayı ekleyip pişirme işlemini sürdürün. Tuz ve karabiber ilavesiyle çeşnilendirin.

Oda sıcaklığında mayalandırdığınız hamuru küçük parçalara ayırıp avuç içinizde açın. Orta kısmına hazırladığınız kıymalı iç harçtan yerleştirip avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.

Hazırladığınız pamuk poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine az miktarda ayçiçek yağıyla çırpılmış yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 25 dakika kadar pişirin.

Yumuşak kıvamlı, puf gibi kabarmış pamuk poğaçaları oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra ılık olarak servis edin.