Mahlep Kokulu: Paskalya Çöreği

Mahlep kokulu, toz ya da file bademlerin hafif bir çıtırtı kattığı nefis bir hamur işi tarifi paskalya çöreği… Gelenek olarak Paskalya Bayramı‘nda yapılıp, haşlanmış ve boyanmış yumurtalar ile servis edilen paskalya çöreği tarifini püf noktalarına dikkat ederek evinizde hazırlayabilir çay saatinizde sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

En tatlı ekmek ev yapımı paskalya çöreği mutfağınızı mis gibi kokutacak.

Paskalya Çöreği Tarifi

12 dilim

Hazırlık süresi: 90 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

1/4 su bardağı ılık su
1/4 su bardağı ılık süt
1/4 paket yaş maya
1/4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı un
1/4 yemek kaşığı mahlep
1 adet yumurta
60 gram tereyağı

Üzerine sürmek için;

1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı toz badem

Püf noktası:

Yaklaşık yarım çay bardağı un ve 1 tatlı kaşığı kadar toz şekeri, hamuru mayalandırma işleminde kullanın.

Yapılışı:

Ilık su, bir tatlı kaşığı kadar toz şeker ve oda sıcaklığında çözürdüğünüz mayayı, oda sıcaklığında mayalandırın.

Ilık süt ve yarım çay bardağı kadar unu ekleyip karıştırdıktan sonra oda sıcaklığında 10-15 dakika daha mayalandırmaya devam edin.

Tereyağını kısık ateşte eritip ılımaya bırakın. Yumurta ve toz şekeri, pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.

Eritilmiş tereyağı ve mahlebi ekleyip karıştırma işlemini sürdürün. Yavaş yavaş un ekleyip toparlanana kadar karıştırın.

Kulak memesi kıvamında olan hamuru oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat kadar dinlendirin.

Dinlenen hamuru dokuz eşit parçaya bölüp saç örgüsü yapmak için yuvarlayın.

Üç eşit hamuru, saç örgüsü şekli verdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

Üzerlerine pudra şekeriyle çırpılmış yumurta sarısı sürün. Toz badem serpiştirin.

Son olarak yaklaşık 30 dakika daha mayalandırdığınız paskalya çöreklerini, önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü olarak pişirin. Oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra dilimler halinde servis edin.