Ona Kahvaltılar Yakışır: Pastane Poğaçası

Pazar kahvaltılarına çokça yakışacak, kuru maya ilavesiyle hazırlanan puf gibi kabarmış pastane poğaçalarımız var. Haşlanmış patates ve lor peynirli iç ilavesiyle hazırlayabileceğiniz mayalı poğaçaları arzuya göre rendelenmiş kaşar peyniri ya da farklı iç malzemelerle hazırlayabilirsiniz.

Küçük bir not: Çörek otunun tadını sevmeyenler poğaçaların üzerini susam taneleriyle süsleyip toz kırmızıbiber serpebilir.

Pastane Poğaçası Tarifi

20 adet

Hazırlık süresi: 60 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

125 gram tereyağı

1 tatlı kaşığı kuru maya

½ çay bardağı süt

1 yemek kaşığı toz şeker

½ çay bardağı sıvı yağ

1 adet yumurta

2,5 su bardağı un

½ tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:

2 adet haşlanmış patates

100 gram lor peyniri

¼ çay kaşığı tuz

¼ çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı çörek otu

Püf noktası:

Kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Maya yapımında kullandığınız sütün el yakmayacak kıvamda ve ılık olmasına özen gösterin.

Pişirme önerisi:

Hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir.

Poğaçaları arzu ettiğiniz iç malzemesini kullanarak hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Pastane poğaçası hazırlamak için; ılık süt, toz şeker ve kuru mayayı karıştırıp aktive olması için oda sıcaklığında 10 dakika kadar bekletin.

Ayrı bir kaba oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı, sıvı yağ, tuz ve yumurtayı alıp karıştırın. Aktive olan mayayı ekleyip elinizle karıştırma işlemini sürdürün.

Elenmiş unu azar azar ekleyip ele yapışmayan kıvamda ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Üzerine temiz ve nemli bir mutfak bezi kapattığınız poğaça hamurunu oda ısısında 40-45 dakika kadar dinlendirin.

İç harcı için; kaynar suda kabuklu bir şekilde haşladığınız patateslerin kabuklarını soyun. Bir çatal ya da püre aparatı yardımıyla ezip tuz, karabiber ve lor peyniri ilavesiyle tatlandırın.

Elde ettiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde büyüttükten sonra orta kısmına patatesli harç ekleyip avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.

Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz poğaça hamurlarının üzerine sıvı yağ ile çırpılmış yumurta sarısını fırça yardımıyla sürün. Çörek otu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirdiğiniz poğaçaları sıcak olarak servis edin.