Çay Saatine: Patatesli Gözleme

Hazır yufka kullanmadan da gözleme yapılır. Mayasız bir hamur hazırlanır, oda sıcaklığında kısa bir süre beklettikten sonra açılıp patatesli iç harçla hazırlanır. Ev yapımı patatesli gözleme çay saati yanı sıra bol köpüklü bir ayran eşliğinde akşam yemeğinize de konuk olabilir.

Hamuru mayalayıp özenle açmaya geçiyoruz şimdi, siz de bize katılmak istemez misiniz?

Patatesli Gözleme Tarifi

 

4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 20 dakika

Malzemeler:

Hamuru için:

2 adet un
1 su bardağı su
1/2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

İç malzemesi için:

3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet orta boy haşlanmış patates
1 adet küçük boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Püf noktası:

Hazırladığınız mayasız hamuru kısa süre dinlendirdikten sonra kullanın.

Servis önerisi:

Önceden ısıtılmış yağsız tavada, ters yüz edip pişirdiğiniz patatesli gözlemeleri; üzerine eritilmiş tereyağı sürerek sıcak olarak servis edin.

Nasıl Yapılır?

İç harcı için; önceden haşladığınız patateslerin kabuklarını sıcağı sıcağına soyun. Bir çatal yardımıyla ezin ya da rendeleyerek püre haline getirin.

Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağını geniş bir tavada kızdırın, kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin.

Haşlanıp püre haline getirilmiş patatesleri ekleyip pişirme işlemini sürdürün. Domates salçası ve baharat ilavesiyle tatlandırın. Soğuması için bir kenarda bekletin.

Gözleme hamuru için; elenmiş unu derin bir kaba alın. Orta kısmını havuz gibi açın, kenar kısımlarına tuz ekleyin. Azar azar ilave ettiğiniz su yardımıyla toparlanana kadar yoğurun. Oda sıcaklığında 10-15 dakika kadar dinlendirin.

Dinlenen hamuru küçük bezelere ayırıp hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde, olabildiğince ince açın. Kenar kısımlarını keskin bir bıçak yardımıyla düzeltin.

Önceden hazırladığınız patatesli harcı açılmış hamur bezelerinin orta kısımlarına yerleştirip zarf şeklinde kapatın.

Önceden ısıtılmış yağsız tavada, arkalı önlü ters çevirerek hafif bir renk alana kadar pişirin. Sıcak olarak servis edin.