Çayı Hak Ediyor Doğrusu: Patatesli Poğaça

Çay saatinize yakışacak patatesli poğaçalarımız var. Sıcağı sıcağına rendelenmiş haşlanmış patates, lor peyniri, kıyılmış maydanoz ve baharatlar ilavesiyle hazırladığımız patates püresinden bahsetmiyoruz bile. Onu iç harç olarak kullanıyor, oda sıcaklığında mayalandırdığımız poğaça hamurunu lezzetlendiriyoruz.

Yanına ayran ya da çay. Paşa gönlünüz ne isterse…

Patatesli Poğaça Tarifi

12 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

İç harcı için:

3 adet büyük boy haşlanmış patates
1 su bardağı lor peyniri
4 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Hamuru için:

1 adet yumurta
100 gram tereyağı
50 ml. ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı yoğurt
2 su bardağı un
1/2 paket kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Püf noktası:

Oda sıcaklığında malzemeler ile hazırladığınız poğaça hamurunda aldığı kadar un kullanmaya, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlamaya ve oda sıcaklığında en az 30 dakika kadar mayalandırmaya dikkat edin.

Kabuklu olarak haşladığınız patatesleri kabuklarını soyduktan sonra sıcağı sıcağına püre haline getirin.

Pişirme önerisi:

Önceden haşladığınız patatesleri rendeleyebilir, yemeklik doğranmış kuru soğan ve domates salçasıyla kavurduktan sonra da kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Poğaça hamuru için; kısık ateşte erittiğiniz tereyağı, oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurta, yoğurt, ayçiçek yağı ve kabartma tozunu derin bir karıştırma kasesine alın. Azar azar eklediğiniz un ve tuz ilavesiyle özleşene kadar yoğurun.

Elde ettiğiniz hamuru hafifçe unlanmış ayrı bir kaba alıp üzerini streçledikten sonra 30 dakika kadar oda sıcaklığında mayalandırın.

Patatesli poğaçanın iç harcı için; kabuklu olarak yumuşayana kadar haşladığınız patatesleri sıcağı sıcağına ezerek püre haline getirin. Ayıklanmış maydanoz yapraklarını incecik kıyın.

Az yağlı lor peyniri ve ince kıyılmış maydanoz yapraklarıyla lezzetlendirip tuz, karabiber ve pul biberle çeşnilendirin.

Mayalanan hamuru küçük bezelere ayırıp hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde hafifçe açın. Orta kısmına hazırladığınız patatesli iç harçtan yerleştirip avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.

Yağlı kağıt serili fırın tepsisi üzerine aralıklı olarak dizdiğiniz patatesli poğaçalar üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Hafif bir renk alıp kabaran patatesli poğaçaları oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra ılık olarak servis edin.