Patlıcanla Hazırlayabileceğiniz 4 Nefis Tarif

Bazı sebzeler vardır hangi tarife malzeme olsa harika sonuçlar yaratır, leziz yemekler oluşturur.

Onlar için adeta sınır yoktur, patlıcan da o müthiş sebzelerden biri. Onunla bin bir çeşit yemek hazırlayabilir her birine de ayrı ayrı hayran kalabilirsiniz. İşte size patlıcana doyacağınız 4 nefis tarif.

1. Karnıyarık

Tabii ki patlıcanlı yemeklerin en başında gelen ismi karnıyarıktır! Yanında pirinç pilavı bir de cacık olsa nasıl da müthiş bir lezzet şöleni olur. Patlıcan mevsimi geldiğinde yapımı da zor olmayan karnıyarığı bolca hazırlayın deriz. İşte tarifi:

karniyarik

Malzemeler:

  • 6 adet küçük boy tombik patlıcan
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 adet taze domates
  • 8 adet taze yeşil biber
  • 4 diş taze sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kadar salça
  • Sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızıbiber
  • 200 gram kadar kıyma

Hazırlanışı:

  • Patlıcanları güzelce yıkadıktan sonra çizgili bir şekilde soyun. Daha sonra yağ çekmemesi için tuzlu su içerisinde yarım saat kadar bekletin.
  • Duruladıktan sonra kağıt havlu ile kurulayın ve kızgın yağda her tarafı eşit olacak şekilde az bir miktar kızartın.
  • 6 adet yeşil biberi doğradıktan sonra kızartın. Aynı tavaya küp küp doğradığınız soğanları ve kıymayı ekleyerek kavurun.
  • Küp küp doğradığınız domatesi, tuz, baharat ve 1 çay bardağı suyu ekleyin ve 5 dakika kadar kaynamaya bırakın.
  • Diğer yandan fırın tepsisi içerisine kızartmış olduğunuz patlıcanların ortasını hafifçe yarıp yerleştirin.
  • Hazırladığınız iç malzemeyi kestiğiniz yarıklardan güzelce doldurun.
  • Üzerlerine 1 dilim domates, 1 diş sarımsak ve 1 adet yeşil biberi kondurun.
  • Diğer yandan 1 kase sıcak su içerisinde 1 kaşık salçayı eritin ve patlıcanların etrafına kıymalar çıkmayacak şekilde dökün.
  • Son olarak tepsiyi 170 derecede ısıttığınız fırına verin ve 20-25 dakika kadar pişmeye bırakın.
  • Piştikten sonra sıcak ya da soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun.

2. Közlenmiş Patlıcan Salatası

Mangal keyfi tadında bir salataya ne dersiniz? Özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakışacak közlenmiş patlıcan tarifi:

kozlenmis-patlican

Malzemeler:

  • 3-4 adet orta boy közlenmiş patlıcan
  • 2 adet domates
  • 4-5 adet kırmızı ya da yeşil közlenmiş biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-4 diş taze sarımsak
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı

Hazırlanışı:

  • Öncelikle patlıcan ve biberleri ocak veya fırında közleyin.
  • Közlendikten sonra kabukları güzelce soyup doğramaya başlayın.
  • Domatesleri küp küp, soğanları ince ince doğrayın.
  • Son olarak geniş bir kap seçin ve tüm malzemeyi içerisine boşaltın.
  • Sarımsakları da rendeleyip salatanın üzerine ekleyin.
  • Tuz ve yağı da ekledikten sonra iyice karıştırın ve servis edin. Afiyet olsun.

3. Şakşuka

Patlıcanın bol domates sosu ve soğanla dansını anlatan şakşukayı kendiniz hazırlamayı ister misiniz? İşte tarifi:

saksuka

Malzemeler:

  • 4-5 adet patlıcan
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 diş taze sarımsak
  • 4-5 adet orta büyüklükte domates
  • 1 tatlı kaşığı kadar salça
  • 1 çay bardağı kadar su
  • 1 çay kaşığı kadar şeker
  • Tuz, karabiber ve tercihe göre diğer baharatlar
  • Kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı:

  • Patlıcanları çizgili bir şekilde soyun ve orta büyüklükte küp küp doğrayın.
  • Acısının çıkması ve fazla yağ çekmemesi için tuzlu suda yarım saat kadar bekletin.
  • Soğan ve biberleri ince ince, domatesleri küp küp doğrayın.
  • Sarımsakları rendeleyin.
  • Küp küp doğradığınız patlıcanları kızgın yağda kızartın. Pişen patlıcanları fazla yağını alması için peçete koyduğunuz tabağa alın.
  • Diğer yandan sosu hazırlamaya başlayın. Tavaya 2-3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ve 1 talı kaşığı kadar salçayı koyun.
  • Bir süre sonra domates, tuz, baharat ve şekeri ekleyin.
  • Daha sonra 1 çay bardağı suyu ekleyin ve tüm malzemelerin iyice harmanlanmasını sağlayın.
  • Fazla su çekildiği an, sosunuz patlıcanların üzerine dökülmek için hazır demektir.
  • Patlıcanlarınızı soslayın ve sıcak ya da soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun.

4. Patlıcanlı Etli Güveç Tarifi

Patlıcanın etle harika buluşmalarından sadece biri! Nefis tarif için şöyle buyurun:

patlican-guvec

Malzemeler:

  • 1 kilogram kadar patlıcan
  • Yarım kilogram kadar kuzu kuşbaşı
  • 1 su bardağı kadar arpacık soğan
  • 5-6 diş taze sarımsak
  • 1 kase çeri domates veya küp şeklinde doğranmış 2 adet orta büyüklükte domates
  • Yeşil ya da kırmızı taze biber
  • 1 yemek kaşığı kadar salça
  • 1 su bardağı su
  • Tuz, karabiber ve tercihe göre diğer baharatlar

Hazırlanışı:

  • Patlıcanları çizgili bir şekilde soyup yemeklik olacak şekilde doğradıktan sonra güveç içerisine koyun.
  • Üzerine sırayla et, soğan, sarımsak, domates, biberi bir süre sonra da 1 su bardağı su içerisinde erittiğiniz salçayı ekleyin.
  • Son olarak baharatları ve tereyağını ekleyip güvecin kapağını kapatın, etrafını da alüminyum folyo ile kaplayın.
  • Güveçi 180 derecede ısıttığınız fırına verin ve 3 saat kadar pişirmeye bırakın.
  • Pişirdikten sonra tabaklara paylaştırarak soğumadan servis edin. Afiyet olsun.