Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan; tek başına, salata ya da makarnalara katarak, böreklere katık ederek ya da nefis bir tost hazırlayarak keyifle tükettiğimiz peynirleri seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor musunuz? Yazımızın devamı size bu konuda yardımcı olabilir. Gelin, peynir seçerken dikkat etmeniz gereken 7 noktaya birlikte bakalım…
- Sararma Varsa Almayın
Satın almak istediğiniz beyaz peynirin yüzeyinin tamamen beyaz olması gerekir. Peynirin kenarlarında sarılıklar, peynirin bozulmaya başladığının göstergesidir. Sararmaya başlayan beyaz peyniri kesinlikle almamanız gerekir.
- Doğal Olanı Tercih Edin
Sağlığımız için doğal ürünler tüketmenin ne denli önemli olduğunu artık biliyoruz, o halde bu yolda gereken özeni göstermeliyiz. Peynir seçerken içeriğini dikkatlice inceleyin. Yapımında süt, doğal peynir mayası ve tuz dışında katkı maddesi kullanılan peynirleri tercih etmemeye çalışın.
- Koklayın
Peynirin kokusu, kalitesini ve tazeliğini ele veren önemli bir detaydır. Satın almak istediğiniz peyniri mutlaka koklayın. Kokusunda herhangi bir yabancı koku, ekşilik ya da fermente edilmiş maya kokusu hissederseniz o peyniri satın almadan uzaklaşın.
- Orta Sertlikte Olmalı
Peynirin iyi olduğunu gösteren bir önemli detay da sahip olduğu sertlik derecesidir. İyi bir peynir ne çok sert ne de yumuşak olmalıdır. Orta sertlikte, hemen dağılmayan, bulgur gibi ufalanmayan peynirler; tüketilmeye en uygun peynirler arasında yer alır.
- Topak Topak Olmamalı
Eritme peynir tercih edecekseniz dikkat etmeniz gereken ilk noktalardan biri, peynirin içinin topak topak olmamasıdır. Eğer içerisinde erimeden kalmış peynir parçacıkları varsa bu, peynirin iyi olmadığını ele vermektedir. Aynı zamanda eritme peynir seçerken peynirden yağ veya su sızmamasına, ağızda sabunumsu ya da mayamsı bir tat bırakmamasına dikkat etmeyi de unutmayın.
- Elastiki Olmamalıdır
Satın almak istediğiniz peynirin iyi olup olmadığını test etmenin etkili ve kolay yollarından biri de onun bıçakla nasıl kesildiğine dikkat etmektir. Elastiki bir yapıda olmayan ve bıçak değdiğinde kırılgan olmayan bir peynir daha kaliteli demektir.
- Saklandığı Yere Dikkat Edin
Peynirin ideal saklanma derecesi 2 ile 4 derece arasında değişir. Eğer peyniri satın almak istediğiniz noktada bu gerekli koşul sağlanmamışsa peynirde zararlı bakteriler üremeye başlamış olabilir. Bu nedenle o peyniri satın almamanız daha uygun bir karar olacaktır.