Peynirle Yapılan 5 Tatlı Tarifi

Hafif mi hafif, leziz mi leziz bu tatlıya çocuklar da çocuk kalanlar da bayılacak. Dondurmaya rakip olacak kadar iddialı tatlı keyfiniz, peynirin sağlığı ile süsleniyor daha n’olsun?

lor

1. Lor Peynirli Tatlı

Malzemeler:

  • 500 gram kadar tuzsuz ve yağsız lor peyniri
  • 1/2 su bardağı kadar dövülmüş ceviz veya fındık
  • Tercihe göre haşlanmış kestane
  • Yarım paket kadar vanilya

Üzerinin süslemesi için:

  • Vişne, çilek, karadut, böğürtlen gibi taneli reçellerden birini tercih edebilirsiniz.

Hazırlanışı:

  • Lor peynirini mikserle çırpın.
  • Ceviz ve vanilyayı lor peynirine ekleyin.
  • Bir kalıp seçin ve içini streçle kaplayın.
  • Lor peynirini kalıba doldurun ve 30 dakika kadar buzdolabında bekletin.
  • Yeterince soğuduktan sonra servis tabağına ters çevirerek boşaltın.
  • Üzerini reçel taneleri ile süsleyerek ısınmadan servis edin. Afiyet olsun.

2. Peynirli İrmik Helvası

İrmik helvasının en lezzetli, en farklı hali için mutfağa koşsanız iyi edersiniz.

balkabakli-irmik-tatlisi

Malzemeler:

  • 1 su bardağı irmik
  • 1+1/4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 50 gr tereyağı
  • 100 gr tuzsuz peynir

Hazırlanışı:

  • Derin bir tencere seçin ve içerisine tereyağı ve irmiği ekleyin.
  • Tereyağı ve irmiği durmadan karıştırarak kavurun.
  • Daha sonra toz şeker ve suyu karıştırın. İrmiğin kokusu çıkınca bu karışımı irmiğin üzerine ekleyin.
  • Katı bir hal alana kadar kısık ateşte karıştırmaya devam edin; ancak helvanın renginin çok koyulaşmamasına dikkat edin.
  • Helva, damağa yapışmayacak kıvama geldiğinde hazır olmuş demektir.
  • Daha önceden dilimlediğiniz peynirleri tencere dibine serin ve üzerini helva ile kapatın. 1-2 dakika bekleterek peynirin erimesini sağlayın.
  • Biraz karıştırdıktan sonra servis tabağına alın ve soğumadan tüketin. Afiyet olsun.

3. Peynirli Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa tatlısını pek seviyorsunuz, peki onu hiç peynirle denemiş miydiniz? İşte size farklı ve leziz bir seçenek daha.

kemalpasa

Malzemeler:

  • 500 gram kadar lor peyniri
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı kadar un
  • 2 yemek kaşığı kadar irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı kadar şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 3 damla limon suyu

Hazırlanışı:

  • Şerbetini hazırlamak için derin bir tencere seçin ve içerisine su ve toz şekeri koyup şeker eriyene kadar karıştırın. Şekerlenme durumunun olmaması için sürekli olarak karıştırmaya devam edin.
  • Kaynamaya başladığında ateşi kısın ve şerbet içerisine 3 damla limon suyu ekleyin, 15 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Şerbetiniz hazır.
  • Hamurunu hazırlamak için derin bir kap seçin ve içerisine yumurtaları kırın. Üzerine irmik, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin. Tüm malzemeyi ellerinizle iyice karıştırın.
  • Daha sonra lor peynirini ekleyin ve hamur iyi bir kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin.
  • Hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak bir şekil verin.
  • Hazırladığınız topları yağladığınız fırın kabına dizin, 180 derece ısıtılmış fırına verin.
  • Üzeri kızarınca fırından çıkarın ve daha önceden hazırladığınız soğumuş şerbeti bir kepçe yardımı ile sıcak tatlının üzerine dökün.
  • 1-2 saat kadar dinlenmeye bırakın ve servis edin. Afiyet olsun.

4. Çilekli ve Peynirli Tatlı

Mevsimin en leziz çilekleri, bol vitaminli peynir ile buluşuyor; ortaya harika bir tatlı çıkıyor.

Çilekli Pasta Tarifi

Malzemeler:

  • 150 g labne peyniri
  • 150 g mascarpone peyniri
  • 50 g süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı vanilya esansı
  • 200 g çilek

Üzerinin süslemesi için:

  • Çilek
  • Antep fıstığı
  • Nane yaprakları

Hazırlanışı:

  • Geniş bir kase seçin ve içerisine peynir, süzme yoğurdu, vanilya esansını ekleyin ve tüm malzemeyi iyice karıştırın.
  • Peynirli karışımı servis kuplarına boşaltın ve daha önceden irice doğradığınız çilekleri üzerine ekleyin.
  • Kalan karışım ile çileklerin de üzerini kapatın.
  • Antep fıstığı, nane yaprakları ile süsleyin ve servis edin. Afiyet olsun.

5. Katlı Peynir Tatlısı

Peynirin lezzeti bu tarif ile kat kat artıyor, tadanlarını kendine hayran bırakıyor.

Malzemeler:

  • Yarım paket krema
  • Yarım paket labne
  • 2 çorba kaşığı kadar pudra şekeri
  • 2 avuç fındık
  • 12 adet fındıklı gofret
  • Göz kararınca kiraz ve çikolata

Hazırlanışı:

  • Kremayı soğukken alıp kabarana kadar çırpın.
  • Kabardıktan sonra içerisine labne ve pudra şekerini ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • 2 avuç fındığı dövün ve kremaya ekleyin.
  • Servis edeceğiniz kupları hazırlayın ve içerisine elinizle gofretleri kırın ve üzerini bir parmak kadar kremayla kaplayın.
  • Son katman olarak üzerine tercihe göre reçel, çikolata sosu ya da kirazı ekleyin. Tatlınız hazır, afiyet olsun.