Ara Sıcakların En Güzeli: Peynirli Fırın Patlıcan

Domates soslu ve sarımsaklı yoğurtlu karışık kızartmalar, bahçe ya da balkonlara kurulan geniş sofralara pek yakışır yaz akşamlarında. Yaz demek biraz da karışık sebze kızartması demektir. “Kızartma iyi hoş da peki ya kalorisi?” diyenlerdenseniz siz de fırında közleme yöntemini öneririz sizlere. Çok az zeytinyağı ilavesiyle fırında közlediğiniz patlıcanları ince domates dilimleri ve peynir ilavesiyle fırınlayarak nefis ve düşük kalorili bir ara sıcak tarifi hazırlayabilirsiniz.

Bu arada mutfağa geçmeden önce “Kızartma Yapmanın 5 Püf Noktası ile Elveda Batan Mutfaklar” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Peynirli Fırın Patlıcan Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

2 adet büyük boy patlıcan

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

100 gram tulum peyniri

1 adet orta boy domates

½ su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kekik

½ çay kaşığı tuz

Servisi için:

4 dal taze fesleğen

Püf noktası:

Yarım yağlı yapıda olan arzu ettiğiniz peynir çeşitlerini patlıcan çanakları içerisinde kullanabilir, damak tadınıza uygun olan baharatlar ile tadını kuvvetlendirebilirsiniz.

Servis önerisi:

Fırınlanmış sıcak patlıcanları arzuya göre önceden haşladığınız domates sos eşliğinde servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Sap kısımlarını aldığınız patlıcanları, uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisi üzerine yerleştirdiğiniz patlıcanların üzerine zeytinyağı sürüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 20 dakika kadar pişirin.

Kabuğunu soyduğunuz domatesleri yarım ay şeklinde kesin. Rendelenmiş kaşar peyniri ve tulum peynirini ayrı bir kapta karıştırın.

Fırından aldığınız közlenmiş patlıcanların iç kısımlarını tatlı kaşığı yardımıyla bastırın. Etli kısımlarının iç kısmında kalmasına özen gösterin. Orta kısımlarını peynirli iç harçla doldurun. Domates dilimleri ve dilimlenmiş siyah zeytinleri üzerine yerleştirin.

Tuz ve kekik ile tatlandırıp çok az miktarda zeytinyağı ilavesiyle 10 dakika kadar pişirme işlemini sürdürün.

Pişirme süresi sonunda peynirleri eriyen sıcak patlıcanları taze fesleğen yaprakları ile süsleyip bekletmeden servis edin.