Sıcak Sıcak Yemeli: Peynirli Pide

Pide tariflerimize bir yenisini ekliyor, mutfağı mis gibi kokutuyoruz. Yaş maya, ılık süt ve toz şeker ilavesiyle hazırlanan pide hamurunu oda sıcaklığında mayalandırdıktan sonra unlanmış mutfak tezgahı üzerinde merdane yardımıyla açıyor; kaşar peynirli iç harç ilavesiyle fırınlıyoruz. Yağlı kağıt serili ızgara teli üzerinde hafif bir renk alana kadar fırınlıyoruz.

Arzuya göre son olarak kırılan yumurta ilavesiyle de pişirebileceğiniz peynirli pideleri ılık olarak servis edin.

Peynirli Pide Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

1/2 çay bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1/2 paket yaş maya
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 su bardağı un
1/2 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
300 gram kaşar peyniri
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/4 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi

Püf noktası:

Mayalı hamuru, oda sıcaklığında en az 30 dakika kadar bekletmeye özen gösterin. Kapalı ya da açık olarak hazırlayabileceğiniz peynirli pideleri, yağlı kağıt serili ızgara teli üzerinde pişirebilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Peynirli pideyi; beyaz peynir, tulum peyniri gibi farklı peynir çeşitleriyle hazırlayabilir, taze yeşillikler ekleyebilirsiniz.

Servis önerisi:

Fırından sıcağı sıcağına çıkardığınız peynirli pide üzerine tereyağı gezdirebilir, sonrasında servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Derin bir kaseye aldığınız ılık süt içerisine oda sıcaklığında çözdürdüğünüz yaş mayayı ekleyip elinizle karıştırın. Toz şeker ekleyip mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin.

Ayçiçek yağı, tuz ve azar azar ilave ettiğiniz un ile hamuru yoğurmaya başlayın. Yumuşak kıvamlı olan ve toparlanan hamuru, üzerine nemli bir bez örttükten sonra 30 dakika kadar dinlendirin.

İç harcı için; kaşar peynirini rendeleyin. Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve rendelenmiş muskat cevizi ilavesiyle karıştırın.

Mayalanan hamuru eşit parçalara ayırıp avuç içinizde yuvarlayarak beze haline getirin. Üzerlerini hafifçe unladıktan sonra streç filmle örtüp yeniden oda sıcaklığında mayalandırmaya bırakın.

Kısa bir süre daha oda sıcaklığında mayalandırdığınız hamurları, unlanmış mutfak tezgahı ya da yağlı kağıt üzerine uzunlamasına açın.

Orta kısmına hazırladığınız peynirli iç harçtan paylaştırıp uzunlamasına yayın. Kenar kısımlarını üzerine doğru katlayıp kapatın, uç kısımlarını sıkarak birleştirin.

Kenar kısımlarına az miktarda ayçiçek yağıyla çırpılmış yumurta sarısı sürdüğünüz peynirli pideleri, önceden ısıtılmış 220 derece fırında hafif bir renk alana kadar pişirin. Ilık ya da sıcak olarak servis edin.