Enerji İçerir: Pırasalı Kiş

Vitamin ve mineral deposu kış sebzesi pırasayı ince ince doğradık. Antioksidan kaynağı pırasayı kuru soğan ilavesiyle soteledik, baharatlarla çeşnilendirdik. Tereyağlı kiş hamurunu tart kalıbına yaydıktan sonra pırasalı iç harç ve yumurtalı karışımla fırına verdik. Kıvam alan pırasalı kişi oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra dilimler halinde servis ettik.

Pırasalı muffin, pırasa mücveri, pırasalı omlet ve pırasalı et haşlama tariflerine alternatif arayanları yemek tariflerimize bekliyoruz.

Pırasalı Kiş Tarifi

8 dilim

Hazırlık süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 50 dakika

Malzemeler:

İç harcı için:

3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
600 gram pırasa
1 adet büyük boy kuru soğan
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber

Hamur karışımı için:

500 gram un
1 paket kabartma tozu
150 gram tereyağı
3 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

3 adet yumurta
125 ml. süt
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1/2 su bardağı rendelenmiş tulum peyniri
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Püf noktası:

Hazırladığınız kiş hamuruna hafifçe yağlanmış bir tart kalıbına yayıp üzerine küçük delikler açmayı unutmayın.

Pişirme önerisi:

Pırasalı karışımı arzu ettiğiniz baharatlarla soteleyebilir, soğuttuktan sonra kiş yapımında kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Bol suda yıkayıp kalın kabuklarını ayıkladığınız pırasaları ince ince doğrayın. Kabuklarını soyduğunuz kuru soğanı minik küpler halinde kesin.

Geniş bir tavada kızdırdığınız ayçiçek yağında doğramış olduğunuz kuru soğan ve pırasaları hafif bir renk alana kadar soteleyin. Tuz, karabiber ve pul biber ilavesiyle tatlandırıp ocaktan alın.

Hamur karışımı için; elenmiş unu derin bir kaseye alın, kabartma tozuyla karıştırın. Küçük bir sos tenceresinde erittiğiniz tereyağını soğumaya bırakın.

Elenmiş un, kabartma tozu, eritilmiş tereyağı, yoğurt ve tuzu kıvam alana kadar yoğurun. Pürüzsüz bir kıvam alan hamuru hafifçe yağlanmış bir tart kalıbına elinizle yayın, kenar kısımlarını hafifçe yükseltin.

Üzeri için; oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurta, süt, eritilmiş tereyağı, rendelenmiş tulum peyniri ve taze çekilmiş tane karabiberi bir kasede karıştırın.

Tart kalıbına yaydığınız hamurun üzerine çatal ucuyla küçük delikler açın. Sotelenmiş pırasalı karışımı üzerine yayıp hazırladığınız sıvı karışımı ekleyin.

Pırasalı kişi önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30 dakika kadar pişirin. Kenar kısımları hafif bir renk alıp orta kısmı iyice pişen hamur işini dilimler halinde ılık olarak servis edin.