Pırasayla Hazırlanan 6 Nefis Tarif

Kış güzeli pırasayla hazırlanan 6 farklı yemek tarifiyle karşınızdayız.

Pırasalı Mücver

  • 4 adet büyük pırasa
  • 1 avuç dereotu
  • 5 su bardağı donmuş bezelye
  • 4 su bardağı rendelenmiş patates
  • 4 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 1 su bardağı un

pirasali-tarifler

Tuz ve karabiber gibi baharatları arzuya göre ekleyebilirsiniz.

İlk olarak pırasaları küçük küçük doğrayıp tuz ve karabiber ekleyerek zeytinyağında yumuşayana kadar soteleyin, aynı esnada donmuş bezelyeleri ve patatesleri mikrodalgaya atıp patatesleri yumuşatın. Mikrodalganız yoksa önceden çıkarmalısınız. Ardından bir kaseye patatesleri, pırasaları ve bezelyeleri alıp karıştırın.  Sebzelerin içerisine dereotu, yumurta, süt ve unu ekleyip, tuz ve karabiberle tatlandırın. Yapışmaz tavayı biraz zeytinyağı damlatıp kaşık yardımıyla karışımınızı tavaya koyun, her iki tarafı da altın rengini alana kadar kızartın. Dilerseniz karışımı büyükçe bir fırın kabına dökerek fırında da yapabilirsiniz. Üzerine peynir ve ya limon kabuğu ekleyebilirsiniz.

Zerdeçallı Kuru Üzümlü Zeytinyağlı Pırasa

  • 2 adet pırasa
  • 3 yemek kaşığı iyi kalite zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı kişniş
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • Yarım çay bardağı kuru üzüm

Soğanları küçük küçük doğrayın, tencereye birazcık zeytinyağı döküp karıştırın. Arkasından sarımsakları kokusu çıkana kadar pişirin. Sıra havuçlara geldi, onları da ekleyin. Havuçlar biraz daha sert olduğu için öncelik sıranız bu şekilde olmalı havuçlar yumuşayınca yıkadığınız pirinçleri ekleyin. Tüm malzemeleri orta ateşte iyice soteleyin. Bu esnada kuru üzümleri yıkayın ve şişmeleri için suda bırakın. Pırasaları da aynı kalınlıkta doğrayın tavaya ilave edin, karıştırdıktan sonra tüm baharatları ekleme zamanı. Ağız tadınıza göre tuz, karabiber ve zerdeçalı ekleyin. Pırasaları çok pişirmemeye özen gösterin aksi takdirde erirler. Tencereye yarım su bardağı su ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın. En son altını kapattığınızda üzerine zeytinyağı gezdirin ve bırakın dinlensin. Üzerini limon ile süsleyebilirsiniz.

Pırasalı Avokadolu Salata

  • 1 adet pırasa
  • 4 avuç roka
  • 1 avokado
  • 1 kutu ton balığı
  • 8 adet cherry domates
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 avuç dereotu
  • İstediğiniz baharatları kullanabilirsiniz.

Pırasaları gelişi güzel doğrayın. Buharda 2 dakika yumuşayana kadar haşlayın. Bir kase roka, pırasa, domates ve ton balığını alın. Limon suyunu, dereotunu, tuzu, zeytinyağını ve baharatlarını ekleyip nazikçe karıştırın.

pirasa

Pırasa Dip Sos

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet pırasa
  • 450 gram donmuş bezelye
  • 1 su bardağı krema
  • Yarım su bardağı maydanoz
  • 1 adet limon
  • 2 yemek kaşığı taze soğan

pirasali-sos

Pırasaları zeytinyağında 5 dakika kavurun. Bezelyeleri de ekleyerek 3 dakika daha pişirin. Başka bir kaseye krema, maydanoz, taze soğanı alın üzerlerine ılınmış olan pırasa ve bezelyeleri ekleyin. Bütün malzemeleri blenderdan geçirin. Limon ve tuzla tatlandırın.

Pırasalı Makarna

  • Yarım paket makarna
  • 1/4 limonun suyu
  • 1 adet orta büyüklükte pırasa
  • 2 diş sarımsak
  • 1/4 tatlı kaşığı karabiber
  • 3/4 su bardağı parmesan
  • ¼ su bardağı kişniş
  • Yarım su bardağı maydanoz

Makarnayı 9 dakika pişirip, kaynama suyundan 1 bardak ayırarak makarnaları süzün. Limonun kabuğunu rendeleyin. Yapışmaz tavaya pırasaları ve limon kabuklarını alın. Üzerlerine maydanozların yarısını, bütün olarak sarımsakları tuz ve karabiberi ekleyin. Karıştırarak pırasalar yumuşayana kadar 6 dakika pişirdikten sonra makarnaları ekleyin. Ayırdığınız haşlama suyunu ve limonun suyunu ilave edin. Kalan maydanozları da koyun ve suyunu çekene kadar sık sık karıştırarak pişirin. Son olarak parmesanı ve kişnişi ekleyip karıştırın.

pirasali-makarna

Pırasalı Mantarlı Yumurta

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 küçük pırasa
  • 8- 10 mantar
  • 4 adet küçük taze patates
  • 2-4 adet yumurta
  • Maydanoz

pirasali-mantarli-yumurta

Patatesleri soyup tavada pişirin, mantarları soyun ve pırasalarla birlikte doğrayın. Patatesler piştikten sonra mantarları ekleyin, sularını çektikten sonra pırasaları ilave edin. Tüm malzemeleri tavada sotelerken arzunuza göre baharatlarınızı ekleyin. Ateşin altını açıp yumurtalarınızı ister göz ister karıştırıp omlet gibi yapabilirsiniz. Yumurtanız piştikten sonra üzerine maydanoz ile süsleyebilirsiniz.