Ramazan Ayının İncisi: Hurma İle Yapılan 4 Tarif

Geldi Ramazan ayları, gönül hep yemek ister güzelim hurmaları!

Hurma, genelde Ramazan ayında hatırlansa da her daim yenmesi gereken faydalı özelliklere ve harika lezzete sahip meyvelerden biridir. Biz de içinde hurmanın olduğu tüm lezzetleri seversiniz diye düşündük ve 4 nefis tarifi bu başlık altında topladık. Hepsini denemenizi tavsiye eder, hurma dolu iftarlar dileriz!

1. Hurmalı-Kuru Meyveli Kek Tarifi

Tüm gün aç kaldınız, kan şekeriniz oldukça düştü. Yemek sonrasında iyi demlenmiş bir çayı ve kan şekerinizi yükseltecek tatlı seçeneklerini hak ettiniz. Ne de olsa çay tek başına olmaz şimdi, yanına iyi bir arkadaş olacak nefis bir kek lazım değil mi? İşte size şekersiz, o nefis kekin tarifi.

hurmali-kek

Malzemeler:

  • 2 adet kuru kayısı
  • 1 adet kuru incir
  • 1 adet hurma
  • 1 çay bardağı kadar yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı kadar sıvı yağ
  • 1 su bardağından az tam buğday unu
  • 1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı:

  • Uygun büyüklükte bir tencere seçin ve kuru meyveleri içerisinde haşlamaya başlayın.
  • Diğer yandan uygun bir kap içerisinde yumurtayı çırpın. Yumurtanın üzeri köpüklenmeye başlarken yoğurt ve yağı ekleyerek çırpmaya devam edin.
  • Malzemeler iyice karıştıktan sonra un ve kabartma tozunu ekleyip iyi bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edin.
  • Diğer yandan haşladığınız kuru meyveleri ufak parçalar halinde doğrayıp hamurun içerisine ekleyin.
  • Hazırladığınız hamuru kek kalıbının içerisine düzgünce dökün ve kalıbı 175 derecede ısıttığınız fırına verin. 45 dakika ya da 1 saat kadar pişirmeye bırakın.
  • Pişirdikten sonra kalıptan hemen çıkarmadan soğumaya bırakın ve sonrasında dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.

2. Hurmalı Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan ayı ile birlikte akla gelen belli lezzetler elbette ki hurma ve sıcacık fırın pideleridir. Peki bu iki lezzeti birleştirsek nasıl olurdu, diye hiç düşündünüz mü? Biz düşündük. Hurmalı ramazan pidesini evde yaparak uzun fırın kuyruklarına veda edebilir, değişik lezzet tatmaya bayılan ev halkını ve misafirlerinizi büyüleyebilirsiniz. İşte nefis tarif!

pide

Malzemeler:

  • 1 kilo kadar beyaz un
  • 50 gram kadar zeytinyağı
  • 850 gram kadar su
  • 1 kase ayıklanmış hurma
  • 20 gram kadar kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker
  • 20 gram kadar ekşi maya

Üzeri İçin Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı kadar un
  • 2 yemek kaşığı kadar su
  • 1 su bardağı kadar su

Hazırlanışı:

  • Derin ve geniş bir kap seçin ve içerisinde unun tamamını, suyun 700 gramını, tuz, maya ve şekeri güzelce karıştırıp yoğurun.
  • Yoğurduğunuz hamuru 5 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenen hamurun üzerine 4’e böldüğünüz hurmayı ve zeytinyağını ekleyin ve tekrar güzelce yoğurun.
  • Yoğurduğunuz hamuru 4 eşit parçaya bölün ve yuvarlak şekiller verin.
  • Şekillendirdiğiniz hamur parçalarını bir kaba dizin ve üzerini ıslak bir havlu ya da tülbent ile örterek bir süre beklemeye bırakın.
  • Diğer yandan 2 yemek kaşığı su ve unu karıştırıp bir anda sıcak su ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra beklemeye bıraktığınız hamur parçalarına parmaklarınızla üzerine kare şekiller yaparak pide şeklini verin ve üzerine bu karışımı sürün.
  • Son olarak pide hamurlarını 240 derecede ısıttığınız fırına verin ve 12-15 dakika kadar pişirmeye bırakın.
  • Piştikten sonra sıcak ya da soğuk olarak arasına peynir, yağ ekleyerek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

3. Tavuklu Pastırmalı Hurmalı Şiş Tarifi

Aynı lezzetlerden sıkılıp farklı tarifler arayanlara Ramazan ayı denince akla gelen lezzetleri bir tarifte buluşturduk ve harika bir sonuç çıktı. Nefis tarif için şöyle buyurun.

tavuk-sis

Malzemeler:

  • 4 parça tavuk göğsü
  • 7 çorba kaşığı kadar soya sosu
  • 3 çorba kaşığı bal
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 9 adet hurma
  • 14 dilim çemenli pastırma

Yapılışı:

  • Uygun büyüklükte bir kap seçin ve kabın içerisine kestirdiğiniz tavuk göğüslerini, soya sosunu, bal, pul biber ve pastırmanın sadece çemenini ekleyip iyice karıştırın.
  • Diğer yandan pastırmaları ve çekirdeği ayıklanmış hurmaları tavuk göğüsleri ile aynı boyutta olacak şekilde kesin.
  • Kap içerisine hurma ve pastırmaları da ekleyip tüm lezzetlerin birbirine karışmasına yardımcı olun.
  • Karışımı 10 dakika kadar beklemeye bırakın. Bekleme sonrasında malzemeleri şişlere dizmeye başlayın.
  • Her şişte 1 parça tavuk, 1 dilim pastırma, 1 parça hurma olmasına dikkat edin. En fazla 3 parça tavuk, 2 dilim pastırma, 2 parça hurma olması lezzetlerin oranlı bir şekilde karışması açısından oldukça önemlidir.
  • Son olarak şişleri tepsiye dizin ve 170-180 derecede ısıttığınız fırına verin.
  • Piştikten sonra soğumadan servis edin. Afiyet olsun.

3. Hurmalı Pancar Salatası:

İdeal bir iftar sofrası mutlaka en az bir salata seçeneğine yer verilmiş olandır. İftar sofrasına yaraşacak ideal bir salata da içinde hurma olanıdır herhalde. İşte farklı mı farklı, leziz mi leziz bir salata tarifi:

Malzemeler:

  • 1,5 kilo kadar kırmızı pancar
  • 1 adet orta büyüklükte kırmızı soğan
  • 1 tatlı kaşığı kadar kimyon tohumu
  • 2 yemek kaşığı kadar limon suyu
  • 4 adet hurma
  • 2 yemek kaşığı kadar Antep fıstığı
  • 2 yemek kaşığı kadar doğranmış nane yaprakları
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 çay kaşığı kadar karabiber
  • 50 gram kadar sıvı yağ

Hazırlanışı:

  • Pancarları güzelce soyup dilimleyin ve fırın kabına koyun.
  • Fırın kabını 200 derecede ısıttığınız fırına verin.
  • Tuz, karabiber ve kimyonu üzerine ekleyin ve yağlı kağıt ile üzerini örtüp 30 dakika kadar pişirmeye bırakın.
  • Daha sonra üzerindeki kağıdı alıp 30 dakika kadar daha pişirmeye bırakın.
  • Pişirdikten sonra fırından alın ve soğumaya bırakın.
  • Diğer yandan bir kase içerisine soğanı doğrayıp üzerine limon sıkıp 1 saat kadar bekletin.
  • Hurmaların çekirdeklerini ayıklayıp şeritler halinde kesin.
  • Pişirdiğiniz pancarları uygun bir salata kasesine aktarıp üzerine beklettiğiniz soğanları, hurma, fıstık ve nane yapraklarını ekleyin.
  • Salatanız hazır. Afiyet olsun.