Sıcak Sıcak Yemeli: Ramazan Pidesi

Ramazan ayına bereket katan simgelerden biridir ramazan pidesi. Eski bir gelenektir Ramazan pidesi. Taş fırınlarda hazırlatılan Ramazan pideleri arzuya göre yumurtalı ya da kıymalı yaptırılır geniş sofralarda sıcağı sıcağına paylaşılırdı. Dumanı üzerinde tutan pideler, sulu yemek tarifleriyle uyumlu olduğu kadar sahur sofralarında da yer alırdı.

Aslına bakarsanız o çok sevdiğiniz Ramazan pidesini evde de hazırlamak bir o kadar kolay. Önemli olan mayalandırma süreleri ve pişirme esaslarına dikkat etmeniz. Hazırsanız püf noktalarını okuduktan sonra mutfağa geçelim ve bu lezzet dolu serüveni başlatalım.

Ramazan Pidesi Tarifi

6 kişilik

Hazırlık süresi: 45 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt

½ paket kuru maya

¼ tatlı kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

¼ su bardağı ılık su

3 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı

1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

1 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı çörek otu

1 yemek kaşığı susam

Püf noktası:

Kullanmış olduğunuz un miktarı yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Mayaladığınız pide hamurlarına az miktarda unlu ve sulu bir karışım hazırlayarak kolaylıkla şekil verebilirsiniz. Az miktarda un ve suyla hazırladığınız karışım, pidenin kolay şekil almasını ve daha gevrek olmasını sağlayacaktır.

Pişirme önerisi:

Mayalandırma sürelerine aynen uyup pişirme sürelerini kontrollü olarak gerçekleştirin.

Pidenin üzerine sürdüğünüz karışımda yoğurt yerine süt kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Mayanın aktive olması için; derin bir kâseye aldığınız kuru maya, ılık süt ve toz şekeri karıştırıp 10-12 dakika kadar bekletin.

Sırasıyla; ayçiçek yağı, ılık su, tuz ve unu azar azar ekleyip tüm malzemeyi karıştırın. Elde ettiğiniz hamur yumuşak olmalı ancak elinize yapışmamalı.

Üzerini streç filmle kapladığınız hamuru oda ısısında 40 dakika kadar mayalandırın. Hamuru hazırlamak istediğiniz pide boyutuna göre ölçeklendirin.

Hafifçe unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde şekil verin. Elinizi unlu suya batırıp kenar kısımlarını toparlayın. Bir bıçak ucu yardımıyla baklava şekli verdiğiniz pide yüzeyine çatal ucu yardımıyla hafif delikler açın.

Yağlı kâğıt serili fırın tepsisi üzerine aldığınız pideyi, tepsi mayası dediğimiz son mayalandırma işlemi 30 dakika kadar oda ısısında bekletin.

Küçük bir kâsede karıştırdığınız yumurta sarısı, yoğurt ve ayçiçek yağını bir fırça yardımıyla üzerine sürüp susam ve çörek otu serpiştirin.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü olarak pişirdiğiniz pideyi fırından çıkartıp dinlendirdikten sonra ılık olarak servis edin.