Saçaklı da Derler Ona: Sakallı Poğaça

Bulut yumuşaklığında puf gibi kabarmış mini mayalı poğaçalarımız var. Sakallı poğaça ya da saçaklı poğaça olarak da bilinen hamur işlerinin iç kısımları da boş değil üstelik. Labne peyniri, incecik kıyılmış taze otlar ve rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle lezzet kazanan poğaçalar kahvaltıları süslüyor. Atıştırmalık olarak çok mu çok seviliyor.

Küçük bir sır: Sakallı poğaçaların iç kısımlarına ince ince doğranmış pastırma da çok yakışıyor.

Sakallı Poğaça Tarifi

24 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

½ su bardağı ılık su

1 paket instant maya

1 tatlı kaşığı bal

2 su bardağı süt

50 gram tereyağı

100 ml. zeytinyağı

3,5 su bardağı un

½ tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı

Servisi için:

100 gram labne peyniri

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

¼ demet maydanoz

Püf noktası:

Kullandığınız un miktarı diğer malzemelerin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Elenmiş unu azar azar eklemeye ve aldığı kıvama göre az miktarda ekleme ya da çıkarma yapmaya özen gösterin.

Kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin, hazırladığınız hamuru mayalandırma ve tepsi mayası dediğimiz son mayalandırma aşamasına sadık kalın.

İnstant maya yerine kuru maya kullanarak da sakallı poğaça hazırlayabilirsiniz.

Servis önerisi:

Labne peyniri yerine krem peynir kullanabilir, hazırladığınız mayalı poğaçaların içlerini rendelenmiş kaşar peyniri ve incecik kıyılmış dereotu ilavesiyle de doldurabilirsiniz.

Hazırladığınız poğaçaları buzdolabında muhafaza edip ısıttıktan sonra servise hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

İnstant maya, ılık su ve balı, küçük bir karıştırma kabına alıp bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için oda sıcaklığında 10 dakika kadar bekletin.

Derin bir karıştırma kabına aldığınız süt, yumurta ve oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağını bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Aktive olan maya karışımı, tuz ve elenmiş unu azar azar katıp toparlanana kadar yoğurmaya başlayın.

Elde ettiğiniz hamurun üzerini streç filmle kaplayıp oda sıcaklığında 45-60 dakika aralığında dinlendirin.

Dinlenen hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin. Geniş bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz hamurların üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Son bir kez mayalanmaları için oda sıcaklığında 20-25 dakika kadar bekletin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, nar gibi kızarıp kabarana kadar pişirdikten sonra oda sıcaklığında dinlendirin.

Kenar kısımlarını kestiğiniz mayalı poğaçaların içerisine labne peyniri sürüp rendelenmiş kaşar peyniri ve ince kıyılmış taze yeşilliklere buladıktan sonra bekletmeden servis edin.