Göbeğinde de Fındığı: Şekerpare

Şerbetine doygun tatlıların öne çıkanlarından, bayram sofralarının aranan lezzetlerinden biridir şekerpare tarifi. Piştiğinde kıyır kıyır bisküvi kıvamında olacak şekerpare hamurlarının orta kısımlarına birer adet fındık içi oturtuluyor. Nar gibi kızarmış olan tatlıların üzerine soğuk şerbet gezdiriliyor. Kısa sürede hazırlanan anne eli değmiş kadar güzel olan hamur tatlılarımız midelere indiriliyor. Damaklar şenleniyor, ağızlar tatlanıyor.

sekerpare-tarifi

24 adet

Hazırlık süresi: 40 dakika

Pişirme süresi: 25 dakika

Malzemeler:

1 adet yumurta

1 çay bardağı pudra şekeri

1 çay bardağı ayçiçek yağı

2 su bardağı un

½ paket kabartma tozu

Fırın tepsisini yağlamak için:

1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Şerbeti için:

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Püf noktası:

Hazırlamış olduğunuz şekerparelerin büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir. Tatlı yapımında kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

Kullandığınız un miktarı değişiklik gösterebilir, malzeme listesinde yer alan unu azar azar eklemeye ve hamur toparlanana kadar ilave etmeye devam edin.

Tatlının şerbetini önceden hazırlayıp soğumaya bırakın. Fırından çıkan şekerpareler sıcak, şerbet karışımı soğuk olmalıdır.

Pişirme önerisi:

Şekerparelerin orta kısımlarına fındık içi yerine birer adet badem de yerleştirebilirsiniz.

Fırına girecek şekerparelerin üzerine arzuya göre çırpılmış yumurta sarısı sürebilirsiniz.

Şekerpare hamuruna, unun yanı sıra belli bir oranda ince yapılı irmik ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Tatlının şerbeti için; toz şeker ve suyu derin bir karıştırma kabına aktarın. Şeker taneleri tamamen eriyip şurup kıvamını alana kadar orta ateşte kaynatın.

Kaynama noktasına gelen şerbet karışımına taze sıkılmış limon suyu katıp kısa bir süre daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Şerbet tenceresini soğuk su dolu bir tepsinin içerisine oturtup kısa sürede soğumasını sağlayın.

Şekerpare hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurta, pudra şekeri, ayçiçek yağı ve kabartma tozunu derin bir kaseye alın.

Elenmiş unu azar azar ekleyip çok sert yapıda olmayan bir hamur hazırlayın. Eşit parçalara böldüğünüz hamurları avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.

Hazırladığınız şekerpareleri ayçiçek yağıyla yağladığınız fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Orta kısımlarına birer adet fındık kondurup önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kontrollü olarak 20-25 dakika kadar pişirin.

Fırından sıcağı sıcağına çıkan şekerparelerin üzerine soğuk şerbet döküp şerbetini içine çeken tatlıları sevdiklerinizle paylaşın.