Biraz Buruk, Biraz Ekşi: Zeytinyağlı Semizotu Yemeği

Mayıs ayının öne çıkan lezzetlerinden, ekşimtırak sebzelerinden biri semizotu. Körpe yaprakları ile salatasından çorbasına kadar pek çok tarifi yapılan semizotunu bu sefer yemek olarak hazırladık. Sarımsak, kırmızıbiber ve havuçtan destek aldık. Mayhoş tadını destekledik. Hafif sulu olarak servis edilen semizotu yemeğini, ince kıyılmış dereotu vb. taze otlarla servis etmenin kararını sizlere bıraktık.

“Yoğurt da mı eklesek?” diyenler buyursun.

Semizotu Yemeği Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

2 demet semizotu

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

3 diş sarımsak

1 adet küçük boy havuç

1 adet orta boy kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz

Püf noktası:

Sap ve yaprak kısımlarını ayıkladığınız semizotlarını bol suda yıkayıp fazla sularını süzdürdükten sonra pişirmeye özen gösterin. Aksi takdirde çok sulu olacaktır.

Pişirme önerisi:

Eklediğiniz sıcak su miktarını damak tadınıza göre azaltıp arttırabilir, arzuya göre az miktarda eklediğiniz pirinç ilavesiyle semizotu yemeğini hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kabuğunu soyduğunuz kuru soğan ve havucu küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Sarımsakları ince ince dilimleyin.

Arzuya göre ekleyeceğiniz kırmızıbiberi soğan ve havuçlarla uyumlu olacak şekilde kesin. Yaprak kısımlarını ayıklayıp sap kısımlarını doğradığınız semizotlarını bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu alın.

Derin bir tencereye aktardığınız zeytinyağını kızdırın. Kuru soğan, sarımsak ve havuçları ekledikten sonra kısık ateşte kavurun. Doğranmış kırmızıbiber ve biber salçasını ekleyip katıp karıştırın. Semizotlarını ilave ettikten sonra 1-2 dakika kadar pişirin.

Sıcak su, tuz ve damak tadınıza göre ekleyeceğiniz pul biber ilavesiyle kapağı kapalı tencerede ve kısık ateşte pişirin.

Hafif sulu kalan semizotu yemeğini arzuya göre ılık ya da soğuk olarak yoğurt ilavesiyle servis edin.