Misafir İşi: Sodalı Börek

İncecik açılmış günlük yufkalarla hazırlayabileceğiniz bol malzemeli, peynirli bir börek. Soda, sıvı yağ, süt, yumurta ve yoğurt ilaveli sıvı karışımla hazırlanan bir hamur işi sodalı börek tarifi… Beyaz peynirin lezzeti, rendelenmiş kaşar peynirinin yumuşacık kıvamı ve mis kokulu maydanoz ilavesiyle hazırlanan börek tarifimiz çay saatinizi süslüyor.

Fırından yeni çıkmış bir dilim börek isteyen var mı?

Sodalı Börek Tarifi

8 dilim

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 60 dakika

Malzemeler:

6 adet yufka
2 adet yumurta
200 ml. soda
200 ml. süt
100 ml. ayçiçek yağı
1/2 su bardağı yoğurt
200 gram beyaz peynir
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 yemek kaşığı tereyağı
1/4 demet maydanoz
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Püf noktası:

Böreğin iç harcını hazırlarken yumurta, maden suyu, süt, ayçiçek yağı ve yoğurdu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.

Yufka katları arasında kullandığınız iç harcı böreğin üzerinde de kullanabilirsiniz.

Yufkaların pürüzsüz olmasına dikkat edin.

Pişirme önerisi:

Arzu ettiğiniz taze ve kuru baharatları kullanabilir, farklı iç harçlarla hazırlayabilirsiniz.

Arzuya göre susam ve çörek otu ilavesiyle süsleyebilirsiniz.

Servis önerisi:

Fırından çıkan böreği oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra servis edin.

Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurta, maden suyu, süt, ayçiçek yağı ve yoğurdu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.

Bol suda yıkayıp ayıkladığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Rendelenmiş beyaz peynir, kaşar peyniri, tuz ve karabiber ilavesiyle harmanlayın.

Yufkaları mutfak tezgahı üzerine tek tek açın. Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağıyla fırın tepsisini yağlayın. Tek kat yufkayı üzerine açın.

Çırpılmış sıvı karışımdan üzerine azar azar gezdirip ikinci kat yufkayı serin, kenar kısımlarını içe doğru katlayın. Hazırladığınız sodalı sostan gezdirip peynirli karışımdan ekleyin.

Yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Peynirli iç harcı yufka katları arasına eşit olarak dağıtmaya dikkat edin. Kalan sıvı karışımı böreğin üzerine gezdirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 50-60 dakika kadar pişirin. Puf gibi kabaran böreği fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirin. Dilimler halinde ılık olarak servis edin.