Sebzeli de Olur: Sulu Köfte

Rendelenmiş domates ya da domates salçası ilavesiyle hazırlayabileceğiniz sulu köfte tarifini terbiyeli olarak da hazırlayabilir, krema kıvamını alan sulu köfte yemeğine patates/havuç gibi kök sebzeler de katabilirsiniz.

Anne eli değmiş gibi lezzetli olan tencere yemeğini tereyağında yakılmış nane ve toz kırmızı biber eşliğinde sevdiklerinizle sıcak olarak paylaşmak isteyebilirsiniz.

Un, yağ, çay, şeker, bakliyatta neye ihtiyaç varsa mutfakta Sarı Etiket‘le en iyi fiyatta bulabileceğiniz Uzman Kasap paketli dana kıyma ile tarifi kolaylıkla hazırlayabilir, arzu ettiğiniz baharatlarla çeşnilendirebilirsiniz.

sulu-kofte-tarifi

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

5 kişilik

Malzemeler:

400 gram Uzman Kasap dana kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

2 diş sarımsak

1 adet yumurta

½ çay bardağı pirinç

2 yemek kaşığı un

1 çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı karabiber

¼ çay kaşığı kimyon

4 su bardağı sıcak su

Köfteleri bulamak için:

1 çay bardağı un

Terbiye karışımı için:

1 adet yumurta sarısı

3 yemek kaşığı yoğurt

½ adet taze sıkılmış limon suyu

Servisi için:

¼ demet dereotu

Püf noktası:

Terbiye karışımında bulunan yumurta sarısının kesilmemesi için yemeğin suyuyla ılıştırıp azar azar tencereye katın. Kısık ateşte kısa bir süre pişirdikten sonra ocaktan alın.

Kullandığınız un miktarını hazırladığınız köfte harcının kıvamına göre azaltıp arttırabilirsiniz. Pirinçleri bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdükten sonra kullanın.

Elinizi ıslattıktan sonra küçük parçalar halinde kopardığınız köfte harçlarını avuç içinizde yuvarlayıp şekillendirin.

Pişirme önerisi:

Köfte harcında pirinç yerine arzuya göre ince bulgur da kullanabilir, farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.

Sulu köfteye küp şeklinde doğradığınız patates/havuç ve haşlanmış bezelye ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kuru soğan ve sarımsakları rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Derin bir karıştırma kabına aldığınız rendelenmiş kuru soğan ve sarımsakları; az yağlı kıyma, yumurta, un, pirinç ve baharatlar ilavesiyle yoğurmaya başlayın.

Pişirme işlemi sırasında şişeceği için fındık büyüklüğünde kopardığınız köfte harçlarına suya batırdığınız ellerinizle şekil verin.

Unu düz bir fırın tepsisine yayın. Köfte harcı bitene kadar hazırladığınız köfteleri tepsiye dizin ve hafif sallayarak unlanmalarını sağlayın.

Sıcak suyu derin bir tencereye aktarıp kaynatın. Unlanmış pirinçli köfteleri kaynar suya atıp tencerede, orta ateşte pişmeye bırakın.

Terbiyesi için; yumurta sarısı, yoğurt ve taze sıkılmış limon suyunu küçük bir kapta çırpın. Pişmekte olan köftelerin suyundan azar azar ekleyip hızlıca karıştırın.

Hazırladığınız terbiye karışımını tencereye ekleyip kısık ateşte pişirme işlemini sürdürün. Kıvam alan sulu köfteyi ocaktan indirin. İnce kıyılmış dereotu eşliğinde sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.