Sütsüz, Yoğurtsuz Hazırlanan 5 Pratik Hamur İşi Tarifi

“Çay saatlerinin en güzel eşlikçisi nedir?” diye sorsak çoğunluğunuzdan büyük
bir şevkle “Hamur işleri!” cevabını alırız. Şöyle yumuşacık kıvamda, nefis mi
nefis hamur işlerine ne yazık ki kolay kolay hayır diyemiyoruz. O halde evde süt
ve yoğurdun kalmaması ya da süt ve yoğurdun tüketilmek istenmemesi de
hamur işi aşkına engel olamaz!
Yazımızın içeriğinde süt ve yoğurt kullanmadan da hazırlayabileceğiniz,
birbirinden nefis hamur işi tariflerini sizin için derledik. Bir yandan çaylar
kaynayadursun, gelin biz sizinle detaylara bakalım.
İşte, 5 pratik hamur işi tarifi…

1. Pişi

Pişinin sevmeyeni olduğunu pek sanmıyoruz. Hangi kahvaltıyı
güzelleştirmemiş, hangi çocuğu lezzetiyle mutlu etmemiştir ki o? Yanında
reçel, peynir, yeşillik gibi seçeneklerle ne de güzel gider! Siz de bugünkü keyif
sofranız için yapımıyla yormayan, süt ve yoğurt kullanmadan yapılabilen bir
hamur işi tarifi arıyorsanız işte; pratik yapımı, âşık edecek lezzetiyle nefis pişi
tarifi:
– Yarım kilo unun içine 1 çorba kaşığı kuru maya, 1 çay kaşığı şeker, 1,5
tatlı kaşığı tuz ve 1 su bardağı ılık suyu yavaş yavaş ekleyin.
– Malzemeleri iyice yoğurarak yumuşak bir hamur hazırlayın.
– Daha sonra üzerini streç filmle kapatarak hamur iki katı kabarana kadar
mayalanmasını bekleyin.
– Hazırladığınız hamurdan parçalar kopararak yağlı zeminde elinizle
bastırarak şekillendirin.
– Şekillendirirken ortasına parmağınızla bir delik açmayı da unutmayın.
– Son olarak kızgın yağda kızartıp sıcak sıcak servis edin.

2. Rum Böreği

Rum böreği, kökeni çok eski zamanlara dayanıp günümüze kadar gelmeyi
başarmış seçeneklerden biridir. Patlıcanın en çok yakıştığı tariflerden biri
olması ve lor peynirinin katkılarıyla zenginleşmesi onu çok mu çok özel yapar.
Siz de içerisinde süt ve yoğurt bulunmayan bir tarif arıyorsanız, Rum böreğini
hemen deneyebilirsiniz. İşte; lezzetiyle sıcacık bir zaman yolcuğuna çıkaracak
Rum böreği tarifi:
– 2 adet patlıcanı bir parmak kalınlığında yatay şekilde dilimleyin. Arzuya
göre tuzlu suda bekletip duruladıktan sonra kurulayın.
– 200 gram lor peyniri, 1 yumurta, 2 yemek kaşığı mısır nişastası ve incecik
kıyılmış 1/4 demet dereotunu ekleyip karıştırın.
– 2 su bardağı ayçiçek yağını küçük tabanlı bir tencerede kızdırın. Küçük
bir kaba aldığınız 1 yumurtayı çırpın, 1 su bardağı unu ayrı bir tabağa
alın.

– Hazırladığınız peynirli karışımdan alıp patlıcan dilimleri üzerine dikkatlice
yerleştirin.
– Lor peyniri ve patlıcan dilimleri bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
– Öncelikle un ardından çırpılmış yumurtaya batırdığınız patlıcanları kızgın
yağa atıp renk alana kızartın.
– Fazla yağını bırakması için kâğıt havlu serili bir tabak üzerinde
dinlendirdiğiniz Rum böreklerini ılık ya da sıcak olarak servis edin.

3. İsveç Keki

Bugünkü molanızda İsveç’te hissetmeye ne dersiniz? Kahvenize eşlik edecek
kusursuz bir lezzet arıyorsanız işte karşınızda İsveç keki! Üstelik onu süt ve
yoğurt kullanmadan, son derece pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz! İşte; bol
kakaosuyla keyfinize keyif katacak İsveç keki tarifi:
– 2 adet yumurta ve 1 su bardağı toz şekeri kıvam alana kadar mikserin en
yüksek hızıyla güzelce çırpın.
– Daha sonra 100 gram tereyağı, 3 yemek kaşığı kakaoyu karıştırın.
– En son vanilyalı ekleyip karıştırın.
– Yağlanmış, geniş bir fırın kabına döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik
fırında 20-25 dk pişirin.
– Kek piştikten sonra fırında 10-15 dakika daha bekletip fırından çıkarın.
– Üzerine pudra şekeri eleyerek ya da yanında hafif ılımış bir top dondurma
ile servis edin.

4. Çıtır İtalyan Pizza

Pizza; ev partilerine, çekişmeli maçlara eşlik eden, vazgeçilmez lezzetlerden
biri. Onunla mideler şenlenir, sohbetlere sohbet katılır. Bugün de canınız nefis
bir pizza yemek istiyorsa bu kez dışarıdan sipariş etmek yerine onu kendiniz
yapmanızı öneriyoruz! Süt ve yoğurt kullanmadan, çıtır mı çıtır bir pizzayı evde
hazırlayarak İtalyan restoranlarına taş çıkartmaya hazır olun! İşte, çıtır İtalyan
pizza tarifi:
– 1 su bardağı ılık suyun içinde 1 tatlı kaşığı balı ve 1 paket taze mayayı bir
kâsede eritin.
– Başka bir kâsede 3 bardak buğday ununu ve 1 tatlı kaşığı tuzu güzelce
karıştırın.
– Hazırladığınız maya karışımına 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin.
– Kuru tezgâhın üzerine un-tuz karışımını döküp ortasını açın.
– Ortasına maya karışımını döküp hamur haline getirin.
– Hamuru nemli bir bezle örtüp 2 saat karanlık bir yerde dinlendirin.
– 2 saat sonra dinlenmiş hamuru tekrar yoğurun.
– Daha sonra yapmak istediğiniz pizzaların boyutuna göre 3-4 eşit parçaya
bölüp top haline getirin.
– Hamurları yuvarlak şekilde açın.

– Diğer yandan 3 adet rendelenmiş domates, 3 diş sarımsak, 1 yemek
kaşığı zeytinyağında pizza sosunu pişirin. İçerisine dilediğiniz kadar pul
biber, fesleğen, kekik katın.
– Daha sonra rendelediğiniz 250 gram kaşar peyniri rendeleyin. Yeteri
kadar enginar kalbini ve mantar çeşitlerini doğrayın.
– Yuvarlak şekilde açtığınız hamurların üzerine domates sosu sürüp 150
gram mozarella peynirini yayın ve fırına verin. 4 dakika fırınınızın en
yüksek derecesinde peynirleri eritin.
– Peynirler eridikten sonra mısır, mantar, enginar kalbi, siyah zeytin, kaşar
peyniri gibi dilediğiniz malzemeleri ekleyip tekrar fırına verin.
– Soğutmadan servis edin.

5. Taze Makarna

Makarna, öğrencilerin olduğu kadar aile ve yalnız yaşayanların da vazgeçilmez
bir lezzeti. Peynir, kıyma, sebze, balık gibi tüm seçeneklerle çok yakışıp tadan
kişiye bir lezzet şöleni yaratan nefis makarnalar bu kez ev yapımı olacak! Süt ve
yoğurt kullanmadan, sadece 3 malzemeyle siz de kendi makarnanızı
hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı? İşte, ev yapımı taze makarna tarifi:
– 1 kâse unu tezgâh üzerine yayarak boşaltın.
– Unun ortasına elinizle bir çukur açın. 2 adet yumurtayı çukurun içine
kırın ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
– Yumurtaları bir çatal yardımıyla çukurun içinde çırpın.
– Daha sonra etrafta kalan unları yumurtanın üzerine ekleyip güzelce
yoğurun.
– Elde ettiğiniz hamuru yuvarlak haline getirip streç filmle sarın ve bir süre
dinlenmeye bırakın.
– Daha sonra hamuru orta büyüklükte parçalara ayırın ve oklava yardımıyla
ince ince açarak dikdörtgen şekli verin.
– Erişte gibi dilediğiniz şekilde kesip bol suda haşlayarak pişirin.

Kesme Makarna Tarifi