Bir Tabak Yetmez: Tarçınlı Lokma Tatlısı

Ballı lokma tatlısı tarifine farklı bir boyut getiriyoruz bugün. Yaş maya ile hazırladığımız lokma hamurunu küçük parçalar halinde kızartıyor, soğuk şerbetle buluşturduktan sonra bal ve tarçın ilavesiyle servis ediyoruz.

Ege sokakları kokulu tarçınlı lokma tatlısını biz çok mu çok seviyoruz. Arzuya göre kaymak ya da vanilyalı dondurma ilavesiyle servis edebileceğiniz tatlıyı çay saatinde farklı bir hamur işi olarak servis edebilirsiniz.

Ballı Lokma Tatlısı Tarifi

 

5 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

1,5 su bardağı un
1/2 tatlı kaşığı yaş maya
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
100 ml. ılık su

Şerbeti için:

2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Kızartmak için:

2 su bardağı ayçiçek yağı

Servisi için:

2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı toz tarçın

Püf noktası:

Ilık su yerine ılık süt kullanarak da hamuru mayalayabilirsiniz. Hazırladığınız hamurun kıvamının yapışkan ve hafif sulu olmasına özen gösterin. Derin yağda kızartın.

Nasıl Yapılır?

Tatlının şerbeti için; derin bir tencereye aldığınız toz şekeri su yardımıyla karıştırın. Kısık ateşte şurup kıvamını alana kadar karıştırın.

Hafif koyulaşmaya başlayan karışıma taze sıkılmış limon suyunu ekleyip kestirdikten sonra ocaktan alın. Soğuması için bir kenarda bekletin.

Tatlının hamuru için oda sıcaklığında beklettiğiniz yaş mayayı derin bir karıştırma kabına alın. Ilık süt ilavesiyle karıştırarak kıvamını açın. Az miktarda un ilavesiyle karıştıra karıştıra hamuru yoğurmaya başlayın.

Sonradan eklediğiniz ılık su ve un ilavesiyle hafif cıvık bir kıvam alan hamurun üzerini streç filmle örtüp dinlendirin.

Derin bir tencereye aktardığınız yağı kızdırın. Elde ettiğiniz dinlenen hamurdan yağlı ya da ıslak eller yardımıyla küçük parçalar kopartıp kızartma tenceresine atın. Hafif bir renk aldıktan sonra geniş bir servis tabağına çıkartın. Aynı işlemi tüm hamur bitene kadar uygulayın.

Üzerine soğuk şerbet ve arzuya göre bal / toz tarçın ilave ettiğiniz tatlıları bekletmeden sıcak olarak servis edin.