Tavuk Pilav Aşkına: Tavuk Kapama

Günün tarifi; yöresel ve doyurucu bir tarif olan tavuk kapama. Önceden haşlanan tavuk bagetleri ayrı bir kenara alıyor, suyunu süzdürüyoruz. Yemeklik doğranmış kuru soğan ve domates salçası ilavesiyle kavurduğumuz pirinçleri tavuk baget ve sıcak tavuk suyu ilavesiyle demlenene kadar pişiriyoruz.

Tavuk pilav severlerin oldukça beğeneceği bir seçenek olan tavuk kapamayı sıcak olarak servis ediyoruz.

Tavuk Kapama Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

8 adet tavuk baget
2,5 su bardağı pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
4 su bardağı sıcak tavuk suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı tuz

Püf noktası:

Tavukları haşladığınız sıcak tavuk suyunu pilav yapımında kullanın. Pilavı kontrollü olarak pişirmeye özen gösterin.

Pişirme önerisi:

Tavukları haşladığınız suya farklı aromatik bitki ve baharatlar ekleyebilir, baget yerine tavuğun farklı bölümlerini de kullanabilirsiniz.

Fırına verdiğiniz tavuk kapama üzerine arzuya göre ince kesilmiş domates dilimleri yerleştirebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz tavuk bagetleri derin bir tencereye alın.

Tane karabiber, defne yaprağı ve üzerini geçecek kadar soğuk su ilavesiyle haşlamaya bırakın. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın.

Bol suda yıkadığınız pirinçlerin fazla suyunu süzdürün. 1 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağını geniş bir pilav tenceresinde eritin.

Kuru soğan ve sonradan eklediğiniz domates salçası ilavesiyle hafif bir renk alana kadar kavurun. Tuz ilavesiyle tatlandırın.

Suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri ekleyip kavurma işlemini kısa bir süre daha sürdürün. Tavuk bagetlerin haşlama suyunu ayrı bir yere süzdürün.

Kavrulan pirinçleri ısıya dayanıklı bir fırın tepsisine alın. Haşlanmış tavuk bagetleri yerleştirin. Küçük parçalara böldüğünüz tereyağını ekleyin. 4 su bardağı sıcak tavuk suyunu ekleyip sadece bir kez karıştırdıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında, suyunu çekene kadar pişirin.

Demlenen tavuk kapamayı ılık ya da sıcak olarak arzuya göre maydanoz yaprakları eşliğinde servis edin.