Yaşasın Tencere Yemekleri: Terbiyeli Köfte

Adı yöreden yöreye değişmekle birlikte ekşili köfte çorbası olarak da bilinen terbiyeli köfteyi, patates ve havuç gibi sebzelerle birlikte sulu bir yemek haline dönüştürdük. İştah açan ve oldukça leziz suyuna ekmek banmaya doyamadık.

Az ve öz malzemeyle, oldukça bereketli bir hal alan sulu yemek tarifimizi sizlerle de paylaşıyoruz.

Terbiyeli Köfte Yemeği Tarifi

5 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

2 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
4 su bardağı sıcak su

Köfte harcı için:

500 gram orta yağlı kıyma
¼ su bardağı kırık pirinç
1 yemek kaşığı un
½ çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber

Terbiyesi için:

1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
½ su bardağı su
½ çay kaşığı tuz

Servisi için:

¼ demet maydanoz

Püf noktası:

Hazırladığınız köfte harcına arzu ettiğiniz baharatları katabilir, ince ince kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz.

Terbiye karışımını kaynamakta olan yemeğin suyuyla ılıştırdıktan sonra kesilmemesi için azar azar ekleyin.

Nasıl Yapılır?

Köfte harcı için; derin bir tencereye aldığınız orta yağlı kıymayı; bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz kırık pirinç ve baharatlar ilavesiyle yoğurun.

Küçük parçalara ayırdığınız köfte harçlarını avuç içinizde yuvarlayıp şekil verin. Un dolu bir tepsiye alıp hafifçe karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin.

Kabuklarını soyduğunuz patates ve havuçları küçük küpler halinde doğrayın. Derin bir tencereye ölçülü suyu aktarıp kaynamaya bırakın.

Kaynar suya sebzeleri ilave edip kısa bir süre bekledikten sonra unlanmış köfteleri ekleyip kısık ateşte pişirme işlemini sürdürün.

Küçük bir kaba aktardığınız yoğurt, yumurta sarısı, su ve tuz ilavesiyle terbiye karışımını hazırlayın.

Köftelerin içerisinde yer alan kırık pirinçler uzamaya başladığında kaynamakta olan sudan alıp terbiye karışımını ılıştırın.

Azar azar eklediğiniz terbiye karışımı ilavesiyle pişirme işlemini kısık ateşte sürdürün. Sebzeler yumuşayıp terbiye karışımı koyulaştığında incecik kıyılmış maydanoz ilavesiyle sıcak olarak servis edin.