İtalya Sınırını Aş da Gel: Tiramisu

Lezzeti sınırları aşan, Toscana Dükü onuruna yapımına başlanan tatlı mı tatlı bir tarif tiramisu. Orijinal reçetelerde mascarpone peyniri, savoyar bisküvi, krema, yumurta sarısı ve konyak ya da badem likörüyle hazırlanıyor tiramisu. Bizim tarifimiz de orijinal mi orijinal. Ev yapımı pratik tiramisu tariflerinde mascarpone peyniri yerine labne peyniri, savoyar bisküvi yerine pandispanya kullanılabiliyor.

tiramisu-tarifi

Belki şaşıracaksınız ama tiramisu yapımından yola çıkılarak tiramisu kurabiye bile hazırlanabiliyor. Mevsiminde mis kokulu çilekler, çilekli tiramisu tarifine çok mu çok yakışıyor.

İtalya’dan gelen bu tatlı akıma kayıtsız kalamadık doğrusu.

8 dilim

Hazırlık süresi: 40 dakika

Pişirme süresi: 10 dakika

Malzemeler:

24 adet savoyar (kedidili) bisküvi

1 su bardağı toz şeker

4 adet yumurta sarısı

400 gram mascarpone peyniri

200 ml. sıvı krema (süt kreması)

3 yemek kaşığı konyak (arzuya göre badem likörü ya da acıbadem özütü)

Bisküvileri ıslatmak için:

2 tatlı kaşığı granül kahve

½ su bardağı sıcak su

1 tatlı kaşığı toz şeker (arzuya göre)

Üzeri için:

4 yemek kaşığı kakao (arzuya göre rendelenmiş bitter çikolata)

Püf noktası:

Mascarpone peynirini fazla suyunu süzdükten sonra krema yapımında kullanın. Yumurta sarılarını, toz şeker ilavesiyle kaynamakta olan bir su üzerine yerleştirdiğiniz cam bir kapta sürekli karıştırarak benmari usulü pişirmeye özen gösterin. Unutmayın ki yumurta sarıları bu sayede pişmiş olacak.

Orijinal tariflerde yer alsa da konyak, badem likörü ya da acıbadem özütü kullanmak arzuya göre değişebilir.

Bisküvileri çok fazla ıslatmamaya ve şerbet karışımı içerisinde bekletmemeye dikkat edin.

Pişirme önerisi:

Yumurta sarısı, mascarpone peyniri, konyak ya da badem likörü ve savoyar bisküvi ile hazırlanan gerçek tiramisuyu, arzuya göre porsiyonluk kuplarda da hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Tiramisunun kremasını hazırlamak için; yumurta sarılarını cam bir kaba alın. Toz şeker ilavesiyle karıştırın.

Bir tencerede kaynamakta olan su üzerine toz şeker ve yumurta sarılarını karıştırdığınız cam kaseyi oturtun. Tencerede kaynamakta olan su buharının direkt olarak cam kaba değmemesine dikkat edin.

Toz şeker ve yumurta sarılarını bir spatula yardımıyla 8-10 dakika kadar karıştırıp benmari usulü pişirin. Pişirme işlemi sonrasında ayrı bir yere aldığınız karışımı karıştırarak soğutun.

Suyunu süzdükten sonra ayrı bir kaba aldığınız mascarpone peynirini sıvı krema yardımıyla yüksek devirde 2-3 dakika kadar çırpın.

Benmari usulü pişirip ayrı bir kenarda soğuttuğunuz toz şekerli ve yumurta sarılı karışıma çırpılmış krema harcını ekleyip harmanlayın.

Son olarak arzuya göre kullanmak istediğiniz konyak ya da badem likörü eklediğiniz krema yapımını tamamlayın.

Bisküvileri ıslatmak için; granül kahve ve toz şekeri sıcak suya ekleyip hızlıca karıştırın. Kedidili bisküvilerin yarısını hazırladığınız granül kahveli şerbet karışımına batırıp servis kabının tabanına tek sıra halinde dizin.

Hazırladığınız kremanın yarısı ile bisküvilerin üzerini kapladıktan sonra iki tarafını da ılık şerbete batırdığınız kalan bisküvileri kremanın üzerine dizin. Kalan kremayı üzerine yayıp toz kakao ya da rendelenmiş bitter çikolata ilavesiyle süsleyin.

Buzdolabında 2-3 saat kadar soğuttuğunuz tatlıyı dilimledikten sonra soğuk olarak servis edin.