Türk Mutfağının Geleneksel Terimleri

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden harmanlanan pek çok tarifi sizlerle paylaştık, paylaşıyoruz… Şimdi tatlı bir lezzet molası verelim dedik. Bu sefer, mutfağın temeline iniyoruz. Mutfak sözcükleri ile aranız nasıl? Sizin için kelimeleri ve anlamlarını araştırdık.

yeşillik

1- Ağdalaştırmak
Şeker, limon ve suyun birleşiminden oluşan macun kıvamı.

AĞDALAŞTIRMAK-FB

2- Akıtma
Yumuşak hamurun, tavaya akıtılarak pişirilmesi ile elde edilen krep.

AKITMA-FB

3- Alaca soymak
Sebze ve meyvelerin, kabuklarının birer parmak arayla uzunlamasına soyulması.

ALACASOYMAK-FB

4- Bağlamak
Sulu kıvamındaki yiyecekleri koyulaştırma işlemi. Özellikle çorbalarda kullanılır.

BAĞLAMAK-FB

5- Barsama
Yemeklere tat vermesi için atılan, nane ve yaban kekiği gibi otların ortak adı.

BARSAMA-FB

6- Benmari
Sıcak su ile doldurulan tencerenin içine, ısıya dayanıklı daha küçük bir kap konularak; yiyeceklerin bu kap içinde, su ile teması olmadan pişirilme işlemi.

BENMARİ-FB

7- Buket garni
Farklı çeşniler elde etmek için; defne yaprağı, maydanoz ve kekik gibi doğal otların bir arada kullanılması.

GARNİ-FB

8- Çentmek
Sebze ve meyvelerin, bıçağı dik tutarak her yönde kesik olacak şekilde minik minik doğranması.

9- Brioş
Yumurtalı, yağlı ve mayalı hamur kızartmasına verilen isim.

BRİOŞ-FB

10-Ekşimik
Yağsız sütten yapılan bir peynir çeşidi; çökelek.

EKŞİMİK-FB

11- Fiske:
Başparmağı ve işaret parmağı arasına sığan ölçü birimi.

FİSKE-FB

12- Flambe
Alevli ana yemek veya tatlılara verilen isim.

FLAMBE-FB

13- Fondan
Şekerleme kıvamındaki beyaz krema.

FONDAN-FB

14- Gratine etmek
Rendelenmiş peynirin sosun içine serpilerek fırın ızgarasında kızartılma işlemi.

GRATİNE-ETMEK-FB

15- Karamel
Şekerin yakılarak karamelleşmesi sonucu aldığı renk.

KARAMEL-FB

16- Marine etmek
Yumuşaması ya da yemeğe lezzet katması için etlerin, taze ot veya baharatlardan oluşan soslar içinde dinlendirilmesi.

MARİNE-ETMEK-FB

17- Beşamel
Süt, yağ ve un ile yapılan sosa verilen isim.

BEŞAMEL-FB

18- Mühürlemek
Etleri pişirmeden önce, yüksek ateşte kavurmak.

MÜHÜRLEMEK-FB

19- Özemek
Birkaç malzemeyi birbirine karıştırıp çırparak, daha yoğun bir kıvam elde etme işlemi.

ÖZEMEK-FB

20- Pane Etmek
Yiyecekleri önce una ve yumurtaya sonra istenirse galeta ununa bulayıp kızartmak.

PANET-ETMEK-FB