Hep Tatlısıyla Olmaz: Tuzlu Kurabiye

Kurabiye dendiğinde akla ilk gelen tatlısı olur hep. Kimi zaman elmalı kurabiye olur ağızları sulandıran, diyet dönemleri bir adet kepekli kurabiyeyle küçük kaçamaklar yapılır belki. Zencefilli kurabiye, yulaflı kurabiye, fındıklı kurabiye, hurmalı kurabiye takip eder onları. Ama bilin ki tuzlu kurabiye buna çok üzülür.

Glutensiz tuzlu kurabiye çeşitleri olduğu gibi mahlepli, çörek otlu, susamlı, taze ya da kuru baharatlı da olabilir tuzlu kurabiye tarifi. Yeni demlenmiş, dumanı üzerinde çay eşliğinde afiyetle yenir.

tuzlu-kurabiye-tarifi

24 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika

Malzemeler:

2 adet yumurta
125 gram tereyağı
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen (arzuya göre ince kıyılmış taze yeşillik)

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Püf noktası:

Kurabiye yapımında kullandığınız un ve kabartma tozunun elenmiş olmasına dikkat edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmek için unu azar azar ve kontrollü olarak ilave edin.

Yağlı kağıt serili fırın tepsisi üzerine dizdiğiniz kurabiyeleri kabarma payı bırakacak şekilde aralıklı olarak yerleştirmeye özen gösterin.

Kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Hazırladığınız kurabiyelerin büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir.

Pişirme önerisi:

Mahlepli tuzlu kurabiyelere farklı bir aroma kazandırmak için arzu ettiğiniz taze yeşillik ya da baharatları ekleyebilirsiniz.

Şekil verip az miktarda ayçiçek yağı ile çırpılmış yumurta sarısına batırdığınız tuzlu kurabiyeler üzerine susam ya da çörek otu serptikten sonra fırınlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kurabiye hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı ve yumurtaları derin bir karıştırma kabına alın.

Yoğurt, ayçiçek yağı, tuz, toz şeker, mahlep, toz nane, kabartma tozu ve kabarmayı kolaylaştıracak taze sıkılmış limon suyunu ekleyip karıştırma işlemini sürdürün.

Elenmiş unu azar azar ekleyip hafif ele yapışacak yağlılıkta ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hazırladığınız hamuru hafifçe unlanmış bir mutfak tezgahı üzerinde yaklaşık 1 cm. kalınlığında açın. Arzu ettiğiniz kurabiye kalıpları yardımıyla şekil verin.

Yağlı kağıt serili fırın tepsisi üzerine aralıklı olarak yerleştirdiğiniz kurabiyelerin üzerine az miktarda ayçiçek yağıyla çırpılmış yumurta sarısı sürdükten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.