Benek Benek: Üzümlü Kek

İçerisinde kuru meyvelerin bulunduğu, çay saatine oldukça yakışacak bir kek var soframızda. Oda sıcaklığında bekletilen yumurta ve toz şeker çırpılıyor; sıvı yağ, tereyağı ve süt eklenip karıştırılıyor. Vanilya ve kabartma tozu unutulmuyor. Son dokunuş kuru üzüm taneleri ve elenmiş un ile yapılıp üzümlü kek tarifine son şekli veriliyor.

Mutfak mis gibi kek kokuyor, damaklar tatlanıyor.

Üzümlü Kek Tarifi

12 dilim

Hazırlık süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika

Malzemeler:

3 adet yumurta
¾ su bardağı toz şeker
½ su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
¾ su bardağı süt
½ su bardağı kuru üzüm
2 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Püf noktası:

Kullandığınız fırın tepsisi ya da kek kalıbını tereyağıyla yağlayıp az miktarda un serpmeyi unutmayın.

Yumurta ve sütün oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

Pişirme önerisi:

Kek harcına arzuya göre az miktarda toz tarçın ekleyebilir, kabartma tozunu taze sıkılmış az miktarda limon suyuyla köpürterek de kullanabilirsiniz.

Arzuya göre süt yerine taze sıkılmış portakal suyu kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları derin bir karıştırma kabına alın, toz şeker ekleyip şeker taneleri tamamen eriyene kadar çırpın.

Sıvı yağ, süt ve tereyağı ekleyip karıştırma işlemini kısa bir süre daha sürdürün.

Elenmiş kabartma tozu, vanilya ve sap kısımlarını ayıkladığınız kuru üzümleri ilave edin.

Un ekleyip karıştırma işlemini kıvam alana kadar sürdürün.

Hazırladığınız kek harcını yağlanmış kek kalıbına aktarıp bir spatula yardımıyla üzerini düzelttikten sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 35-40 dakika pişirin.

Pişirme işlemi sonrasında kısa bir süre oda ısısında dinlendirdiğiniz keki kalıbından çıkartın. Arzuya göre pudra şekeri ilavesiyle dilimleyip servis edin.