Yaz Rüzgârı: Şeftali Reçeli

İçi sulu, tatlı mı tatlı şeftaliler meyve reyonlarını süslemeye çoktan başladı. Dalından koparılmış şeftalilerin kabukları soyulur, küp küp doğrandıktan sonra toz şekerde bekletiliyor. Suyunu salan şeftaliler kısık ateşte kaynatıldıktan sonra uzun kış günlerinde de yenmek üzere kavanozlanıyor. Tatlı tarifleri ve kahvaltı sofraları şenleniyor. Reçel hazırlamalı diyor ve sözümüzü burada noktalıyoruz.

Şeftali reçeli tarifimize sizi de bekleriz.

seftali-receli-tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

1 kilogram şeftali

1 kilogram toz şeker

½ adet taze sıkılmış limon suyu

Püf noktası:

Reçel yapımında kullandığınız şeftalilerin çok yumuşak olmamasına dikkat edin.

Hazırladığınız reçeli muhafaza edeceğiniz kavanozların önceden temizlenmiş ve kuru olmalarına, kapaklarının sıkıca kapanıyor olmasına dikkat edin.

Pişirme önerisi:

Pişirme işleminin sonuna doğru çubuk tarçın ve karanfil ekleyip şeftali reçelini kısa bir süre daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Nasıl Yapılır?

Sap kısımlarını alıp kabuklarını dikkatli bir şekilde soyduğunuz şeftalileri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkartın.

İnce ince kestiğiniz şeftali dilimlerini küçük küpler halinde doğrayın.

Geniş bir tencereye bir kat doğranmış şeftali, bir kat toz şeker serperek aynı işlemi şeftaliler bitene kadar tekrarlayın.

Şeftalileri; suyunu salması için kapağı kapalı tencerede 2-3 saat kadar, oda sıcaklığında bekletin.

Suyunu salan meyveleri, ocağa alıp kısık ateşte ve çok fazla karıştırmadan pişmeye bırakın.

Pişirme işlemi sırasında tencere yüzeyine çıkan köpükleri bir kaşık yardımıyla alın.

Koyulaşmaya başlayan reçele taze sıkılmış limon suyunu ekleyip 4-5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Sıcağı sıcağına kavanozlara paylaştırdığınız reçel kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip oda sıcaklığında soğuttuğunuz reçelleri oda sıcaklığında, ısı ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza edin. Tatlı tarifleriniz ya da kahvaltı sofranızda servis edin.