Dikkat Protein İçerir: Yeşil Mercimek Yemeği

Bakliyatların en güçlülerinden, etin en büyük rakiplerinden biri yeşil mercimeği ağırlıyoruz bugün mutfakta. Arzuya göre küp şeklinde kesilmiş havuç ve patates ekliyor, dilimlenmiş sarımsaklar eşliğinde pişirip hafif sulu kalan yeşil mercimek yemeğini üzüm sirkesi ilavesiyle servis ediyoruz.

Salatasından yemeğe pek çok tarifte kullanılan yeşil mercimeği tıkır tıkır kaynatmaya var mısınız? Yeşil mercimek tarifi sofralara sağlık katacak.

Yeşil Mercimek Yemeği

6 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

1,5 su bardağı yeşil mercimek

1 adet orta boy kuru soğan

3 diş sarımsak

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

5 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz

Püf noktası:

Pişirme aşamasında tencereye eklenen defneyaprağı ve servis aşamasında katacağınız çok az miktarda kimyonun yeşil mercimek yemeğine çok yakışacağını unutmayın.

Kullanacağınız yeşil mercimeği bir gün önceden ıslatın.

Yemeğe ekleyeceğiniz su miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilir, arzuya göre et ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Yeşil mercimek yemeğine arzuya göre küp şeklinde doğranmış patates ve havuç ekleyebilirsiniz.
Kullandığınız sarımsak, soğan ve salça miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilir, üzüm sirkesi eşliğinde servis edebilirsiniz.

Domates salçası yerine tatlı biber salçası da kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Ortadan ikiye kestiğiniz kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Sarımsağı ince ince dilimleyin.

Tencereye aldığınız zeytinyağını kızdırıp yemeklik doğradığınız kuru soğanları, az miktarda tuz ilavesiyle hafif bir renk alana kadar kavurun.

Domates salçası ve dilimlenmiş sarımsakları ekleyip kavurma işlemini sürdürün. Bir gece önceden suya bastığınız yeşil mercimekleri durulayıp fazla suyunu süzdükten sonra tencereye aktarın.

Sıcak suyu ekleyip kaynama noktasına gelene kadar sadece bir kez karıştırın. Sonrasında kısık ateşte, mercimekler yumuşayana kadar pişirme işlemini sürdürün.

Son olarak tuz ve arzu ettiğiniz baharatları ekleyip 1-2 dakika daha pişirdikten sonra sıcak ya da soğuk olarak servis edin.