Yılbaşı Gecesi “Kestenesiz olmaz” Diyenlere 5 Farklı Kestaneli Tarif

Yılbaşı gecesi “Kestenesiz olmaz” diyenlere 5 farklı kestaneli tarif MigrosTV’de.

Bademli kestaneli pilav

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 50 gr tereyağı
  • 1 soğan
  • 500 gr kestane
  • 4 su bardağı tavuk suyu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • Yarım çay bardağı çam fıstığı

kestaneli-pilav

Pirinci sıcak suda beklettikten sonra suyunu süzüp akan suyun altında durulayın. Kestaneleri haşlayıp kabuklarını dikkatlice soyun.
Soğanı yemeklik kesip zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Önce tereyağını sonra pirinci ilave edip, güzelce kavurun. Üzerine tavuk suyu ile tuz ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
Pilav suyunu çekince kısık ateşe alıp, tarçın, karabiber, kuş üzümü, çam fıstığı ve kestaneleri ekleyip yavaşça karıştırın. Tencerenin kapağını tekrar kapatıp biraz daha pişirin. Bademleri yağda hafif rengi dönünceye kadar kavurun. Pilavın üzerine serpiştirerek sıcak servis yapın.

Kestaneli Sufle

  • 2 adet yumurta
  • 100 gram beyaz çikolata
  • 100 gram tereyağı
  • 80 gram toz şeker
  • 80 gram un
  • 4 adet kestane şekeri

kestaneli-sufle

Küçük bir tencerede tereyağını kısık ateşte yakmadan eritin. Elenmiş un ekleyip kısa bir süre kavurun. Ardından beyaz çikolatayı katıp tereyağının sıcaklığıyla erimesini sağlayın. Ayrı bir kapta toz şeker ve yumurtaları homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. Püre haline getirilmiş kestane şekerlerini ilave edin. Ocaktan alıp ılık bir kıvama getirdiğiniz tereyağlı ve beyaz çikolatalı karışımı şekerle çırpılmış yumurtalara ekleyin iyice karıştırın. Yağlanmış ve hafifçe unlanmış sufle kaplarına sufle karışımını paylaştırın önceden ısıttığınız 200 derece fırında, 10-12 dakika arasında pişirin. Dilerseniz üzerine dondurma ve toz fıstık ekleyebilirsiniz.

Kestane Püresi

  • 600 gram kestane
  • 1,5 su bardağı su
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 1/2 su bardağı krema
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

kestane-puresi

Bol suda yıkadığınız kestaneleri kâğıt havluyla kurulayın. Keskin bir bıçak yardımıyla geniş kısımlarına çizik atın. Yağlı bir kağıt üzerine fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz kestaneleri, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Piştikçe kabuk kısımları kalkan kestaneleri tek tek temizleyin. Çubuk vanilyanın orta kısmına çizik atın. Derin bir tencereye aldığınız kestaneleri; su, toz şeker ve çubuk vanilya ilavesiyle suyunu çekene kadar orta ateşte pişirmeye devam edin. Kestaneler iyice yumuşayıp şerbet koyulaştığında çubuk vanilyayı çıkartın ve fırınlandıktan sonra şerbetinde pişen kestaneleri soğumaya bırakın. Krema ve tarçın ilavesiyle blenderda pürüzsüz bir püre haline getirdiğiniz kestaneyi, kahvaltılık olarak ya da tatlı ve krema yapımında kullanabilirsiniz. Krema kullanmak istemezseniz aynı kıvamı süt ile de yakalayabilirsiniz.

Kestaneli Kuşbaşı Et

  • 5 adet orta boy kestane
  • 500 gram kuzu kuşbaşı eti
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 15 adet arpacık soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı (silme) karabiber
  • 1 su bardağı et suyu

kestaneli-et

Kestanelerin kenarına bıçakla çizikler atıp suyun altında yıkayın. Islanmış kestaneleri yapışmaz bir tavaya alın orta ateşte kavurun. Kestaneler soğuduktan sonra tavaya alın. Parçalamamaya dikkat ederek kabuklarını soyun. Et ve zeytinyağını yayvan bir tencereye alın. Eti suyunu bırakana kadar kavurun. Et sulanınca soğan ve sarımsakları ekleyin. Orta ateşte arada bir karıştırarak suyunu çekene kadar kavurun. Et ve sebzeler suyunu tamamen çekince ocağın altını kısın. Et suyunu, kestane, tarçın ve karabiberi tencereye ekleyin ve karıştırın. Tencerenin kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin. Yemeğin suyu çekildikten sonra ocağı kapatın. Tuzunu ayarladıktan sonra sıcak olarak bekletmeden servis edin.

Kestaneli Muhallebi

20 adet kestane şekeri

1 litre süt

2.5 yemek kasığı nişasta

2.5 yemek kasığı un

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

kestaneli-muhallebi

Jölesi için:

2.5 su bardağı vişne kompostosu

2 dolu yemek kaşığı nişasta

4 yemek kaşığı şeker

Muhallebisi için tencereye vanilya hariç diğer malzemeler konur ve göz göz olana kadar karıştırın. Altını kapatınca vanilya eklenir. Mikserle çırpılır ve tart kalıbı tabanına kestane şekerlerini yerleştirin. Üzerine muhallebiyi dökün. En az 5-6 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra ters çevirip servis tabağına koyun. Jölesi için; küçük bir tencereye vişne kompostosu, şeker ve nişasta koyun. Koyu kıvam alana kadar karıştırın. Ilınınca muhallebinin üzerine dökün.