Zeytinyağının faydaları almış başını giderken, üstelik ülkemizde en kaliteli yağlar üretilirken sakın kullanmıyoruz demeyin! Sağlığımız için pek çok uzman, peş peşe zeytinyağının ne kadar faydalı olduğunu anlatadursun, bizim sofralarımızda da artık baş köşede yerini aldı.
Zeytinyağındaki baskın yağ asidi, son derece sağlıklı olan ‘’oleik asit’’ adı verilen tekli doymamış yağdır. Oleik asitin; iltihabı azaltmaya yardımcı ve kansere bağlı genler üzerinde faydalı etkilere sahip olduğuna inanılmaktadır.
Zeytinyağı yüksek ısıya karşı dirençlidir ve bu yüzden pişirme işlemlerinde tercih edilmediler. Yağın yanması ve kanserojen bir yapıya dönüşmesi diğer yağlara göre daha zordur.
Sızma zeytinyağı faydalı yağ asitleri dışında E ve K vitaminleri de içerir. Ama zeytinyağının asıl sırrı içinde barındığı antioksidanlardır. Bu antioksidanlar biyolojik olarak aktiftir ve ciddi hastalıklarla mücadelede yardımcı olabilirler.
Kan pıhtısı veya kanama nedeniyle beyindeki kan akışının bozulmasıyla oluşur. Zeytinyağının tüketen kişilerin inme riski de çok düşüktür.
Kalp rahatsızlığınız, ailenizle ilgili kalp rahatsızlığı öyküsü veya başka bir önemli risk faktörü varsa, diyetinizde sızma zeytinyağını bol bol kullanmalısınız.
Zeytinyağı tüketimi kilo almanıza sebep olmaz! Hatta kandaki antioksidan miktarını arttıracağından, kilo kaybı için bile faydalı olabilir.
Bazı çalışmalar, zeytinyağının Alzheimer hastalığına karşı yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Gözlemsel çalışmalar ve klinik araştırmalar, zeytinyağının Akdeniz diyeti ile birlikte kullanılmasıyla tip 2 diyabet gelişme riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Zeytinyağı zararlı bakterileri engelleyebilen veya öldüren birçok besin içerir.
Siz de beslenmenizde zeytinyağına yer vererek, belki haberinizin bile olmayacağı pek çok hastalıktan korunabilirsiniz.