Diyete de Uygundur: Zeytinyağlı Domates Dolması

Kıymalı domates dolmasının yaz modu zeytinyağlı domates dolması. Piştiğinde uzun uzadıya şişen basmati pirinciyle hazırlanabildiği gibi kepekli pirinç ya da bulgurla da hazırlanabilecek, kendi suyunda pişen zeytinyağlı domates dolması hazırladık.

Süzme yoğurttan hazırladığımız sos eşliğinde servis edilen domates dolmamızın tadına doyum olmayacak.

Zeytinyağlı Domates Dolması Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

5 adet büyük boy domates
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı basmati pirinç
3/4 su bardağı sıcak su
1/4 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı tuz

Püf noktası:

Domateslerin iç kısımlarını dikkatli bir şekilde çıkartmaya ve taban kısımlarını delmemeye özen gösterin.

Servis önerisi:

Arzuya göre çırpılmış süzme yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Bol suda yıkadığınız domateslerin fazla suyunu kurulayın. Sap kısımlarını kapak şeklinde kestiğiniz domateslerin iç kısımlarını, fazla suyuyla birlikte çıkartın. Sos yapımında kullanmak üzere bir kenara ayırın.

Kabuklarını soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Sap kısımlarını ayıkladığınız kuru üzümleri sıcak suda bekletin.

Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Doğranmış kuru soğanları hafif bir renk alana kadar soteleyin.

Dolmalık fıstık ve kuru üzümleri ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişirin.

Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz basmati pirinçleri pilav tenceresine alıp şeffaf bir renk alana kadar kavurun.

Sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Tuz ve yenibahar ilavesiyle çeşnilendirin.

Ocaktan alıp soğuttuğunuz iç harcı domateslerin orta kısımlarına doldurun. Isıya dayanıklı bir fırın kabına yerleştirdiğiniz domateslerin üzerine az miktarda zeytinyağı gezdirip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin.

Fırından çıkardığınız zeytinyağlı domates dolmalarını ılık ya da sıcak olarak servis edin.