Zeytinyağlıların en tatlısı; taze fasulye. Tadına doyamadığımız, her yaz sofrasında özlemle aradığımız zeytinyağlı taze fasulyenin nefis tarifinizi veriyoruz.
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
Porsiyon sayısı: 4-6
Malzemeler
- 800 gram taze fasulye
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet domates
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı sıcak su
Üzeri için
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
- Taze fasulyeleri yıkadıktan sonra uc kısımlarını bıçak ile kesip atın.
- Fasulyelerin varsa kılçıklarını ayıklayın önce dikey olarak, sonra ortadan 2 ye kesin.
- Kuru soğanları küp küp doğrayın.
- Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayıp hazırlayın.
- Zeytinyağın yarısını yayvan bir tencereye dökün fasulyeleri tek sıra halinde dizin.
- Soğanları ilave ettikten sonra tekrar kalan fasulyeleri üzerine yerleştirin.
- En üste domatesleri yerleştirdikten sonra kalan zeytinyağını, tuzu ve şekeri ilave edin.
- Tencerenin kapağı kapalı şekilde kısık ateşte 15 dakika kadar buharlaşmasını bekleyin.
- Fasulyeler sararmaya başlayınca kapağını açıp 1 çay bardağı sıcak suyu ilave edin.
- Kısık ateşte kapağını hiç açmadan yarım saat kadar pişirin.
- Yarım saat sonunda suyunu ve pişip pişmediğini kontrol edin.
- Gerekiyorsa 10 dakika kadar daha pişirin.
- Ocağı kapattıktan sonra üzerine 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ gezdirin ve soğumaya bırakın.
- Soğuduktan sonra servis edin.
Pişirme Önerisi:
Zeytinyağlı yemekler 1 gece buzdolabında beklerse daha lezzetli olur.