MENUKAPAT

Giriş Yap/Üye Ol

MigrosTV video dünyasına ulaşmak, online tiyatro oyunlarını izlemek ve kadın akademisi platformuna erişmek için üye girişi yapınız

Giriş Yap/Üye Ol

MigrosTV video dünyasına ulaşmak, online tiyatro oyunlarını izlemek ve kadın akademisi platformuna erişmek için üye girişi yapınız

Giriş Yap/Üye Ol

Cep telefonu doğrulama
555 555 55 55
Cep telefonuna gelen SMS şifresini girerek doğrulama işlemini tamamlayın.
Aradığım Şey
Mengen Pilavı Tarifi
TARİFİ HAZIRLAYAN
MİGROSTV
FAVORİLERİME EKLE
BAŞLARKEN
  • HAZIRLIK30'DK
  • PİŞİRME30'DK
  • KİŞİ SAYISI6 Porsiyon

Konu “yemek” ve “aşçılık” ise ilk akla gelen yerlerden biri Bolu Mengen’dir. Mengen pilavı da medar-ı iftaharı. Mengen pilavı içindeki mantar ve ceviz ile öne çıkıyor. Klasik pirinç ile de yapabilirsiniz ancak esası “kıbrıscık” pirincidir. Enfes bir tarif olmasının yanısıra, 1994 yılında adımızı çok uzaklarda da duyurmamıza vesile oldu.

11. Mengen Festivali’nde aşçılarımız Türkiye’ de ilk defa üretilen 4,5 metre çapında dev tencere içinde tam 10.000 porsiyon kapasiteli Mengen pilavını yaptı ve ikram etti. Tencerelere sığmayan bu enfes pilavın tarifinde şimdi sıra.
Konu yöresel lezzetlerden açılmışken. Hürriyet Turuncu Gazete’de Sahrab Soysal “yöresel”e dair bir yazı kaleme aldı.

Mengen Pilavı Tarifi
MALZEMELER
  • pirinç

    2 bardak
  • kuzu eti

    Yarım kilo
  • soğan

    1 adet
  • domates

    2 adet
  • mantar

    300 gr
  • ceviz içi

    1 bardak
  • dereotu

    1 demet
  • tereyağı

    200 gram
  • şeker

    2 çay kaşığı
  • kekik

    2 çay kaşığı
  • karabiber

    1 tutam
  • tuz

    1 tutam
ADIM ADIM TARİF
  • 1. Adım

    Pirinçleri yıkayın, ılık suda bekletin ve süzün.

  • 2. Adım

    Soğanları ve domatesleri küçük küpler şeklinde kesin, mantarları ince ince kesin, cevizleri küçük parçalar haline getirin, dereotlarını kıyın.

  • 3. Adım

    Mantarları yüksek ateşte çok az yağ ile pişirin.

  • 4. Adım

    Yağın yarısını tencerede eritin ve etleri ekleyin yüksek ateşte etler renk alana kadar pişirin.

  • 5. Adım

    Soğanları ekleyin.

  • 6. Adım

    Soğanlar biraz yumuşayınca küp domatesleri ekleyip yumuşayana kadar pişirin.

  • 7. Adım

    2 bardak sıcak su ekleyin etler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin(etler 2 bardak suyu çekip yumuşamazsa azar azar sıcak su ilave edip pişirmeye devam edin)

  • 8. Adım

    Etleriniz yumuşamışsa üzerine 3 bardak sıcak su, tuz, biberi koyup kaynatın, mantarları ve pirinci ekleyip 3-4 dakika harlı ateşte pişirin.

  • 9. Adım

    Sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirip, demlenmeye bırakın.

  • 10. Adım

    Kalan yağı kızdırın ve pişen pilavın üstüne gezdirin.

  • 11. Adım

    1. Servis ederken dereotu, kekik ve ceviz içini pilavın üzerine serpiştirin.