Kıyma Çözdürürken Yapılan 5 Hata

İyi çekilmiş bir kıyma; mis gibi anne köftelerinin, en güzel sebzelerin lezzet
katan en önemli malzemesidir. Herhangi bir tarife azıcık bir kıyma ekleyerek
sonucun iyi yönde tamamen değişmesini, yemeğin çok daha nefis ve besleyici
olmasını sağlayabilirsiniz.
Kıyma, sizin mutfağınızda da önemli bir gıdaysa yazımızın içeriğini mutlaka
incelemelisiniz. Buzluktan çıkardığımız kıymayı çözdürürken farkında olmadan
birçoğumuzun yaptığı, gıda zehirlenmelerine yol açabilecek hatalar nelermiş,
gelin birlikte bakalım…

1. Tüketeceğiniz Kadar Porsiyonlara Ayırmamak

Kasap ya da marketten aldığınız kıymayı hemen tüketmek yerine ihtiyaç halinde
kullanmak üzere buzluğunuzda saklamak istiyorsunuz. O halde paketleme
kısmına dikkat! Kıymayı bir öğünde tüketebileceğiniz miktarlarda olacak
şekilde küçük paketlere ayırdıktan sonra dondurucuya yerleştirin. Aksi takdirde
tüm kıymayı çözdürdükten sonra tüketemeyeceğiniz kısmı ayırıp tekrar buzluğa
koymaya çalışmak, kıymanın yoğun bir bakteri üretmesine hatta bozulmasına
neden olur.


2. Sıcak Suda Bekletmek

Kıymayı porsiyonlara ayırdınız; fakat bunu yaparken naylon poşet
kullandıysanız üstüne bir de eritmek için sıcak suda bekletmeyi deniyorsanız
vay halinize! Naylon poşet içerisindeki kıymayı neredeyse kaynar derecede
sıcak suya daldırıp bekletmek, kıymanın bakteri üretesine neden olur. Siz de
sağlıklı bir öğün tüketmek isterken gıda zehirlenmelerine yol açmamak için bu
yöntemden derhal vazgeçmelisiniz.


3. Mikrodalgada Çözündürmek

Çok acil durumlar için mikrodalgadan yardım almak mutlu eden yöntemlerden
biridir; ancak bu yöntemin de kıymanın bakteri üretmesine hatta kıymanın bir
kısmının pişmesine neden olduğu unutulmamalıdır. Kıyma çözdürmek için
mikrodalga kullanmak, tamamıyla yanlış olmasa da çok zorunda kalmadıkça
tercih edilmemesi gereken yöntemler arasındadır.


4. Oda Sıcaklığında Çözdürmek

Kıyma çözdürmek için kullanılan yöntemlerin en masum görüneni kıymayı oda
sıcaklığında bırakıp yavaş yavaş çözülmesini sağlamaktır; ancak bu yöntem de
diğerleri gibi kıymanın bakteri üretmesine neden olur. Buzluktan sonra oda
sıcaklığına alınan kıyma aniden düşen sıcaklık yüzünden bir şok geçirir ve
bakterilerle buluşur. Bu yüzden kıymayı oda sıcaklığında eritmek yerine
geceden buzluktan alıp buzdolabı katına koyarak çok yavaş bir şekilde sağlıkla
çözünmesini sağlayabilirsiniz; tabii akacak sular için altına bir kap eklemeyi
unutmayın!


5. Buharda Eritmek

Dondurulmuş kıymayı acilen kullanmak isteyenlerin başvurduğu bir tehlikeli
yöntem daha! Pişmekte olan bir yemeğin üzerine tabağa yerleştirdiğiniz buzlu
kıymayı ekleyip yükselen buharla kıymanın erimesini sağlıyorsanız bu
alışkanlığınızdan hemen vazgeçmeniz gerekiyor. Çünkü bu yöntem de tıpkı
diğerleri gibi kıymanın bakteri üretmesine ve tazeliğini kaybetmesine neden
oluyor.