Vejetaryenler Aşkına: Falafel

Gerçek vejetaryenlerin en sevdiği yemeklerden biridir falafel. Haşlanmış nohut ve tahin ağırlıklı hamuru taze yeşillikler ve kuru baharatlarla tatlanır, küçük toplar haline getirildikten sonra derin yağda kızartılır. Arzuya göre pita ekmeği içerisinde yeşillikler eşliğinde ya da tahin bazlı dip soslarla bekletmeden servis edilir.

Haşlanmış nohut ağırlıklı olsa da farklı bakliyatlar ilavesiyle de hazırlanabilir.

Falafel Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 20 dakika

Malzemeler:

1,5 su bardağı haşlanmış nohut

1 adet orta boy kuru soğan

3 yemek kaşığı galeta unu

3 yemek kaşığı tahin

2 yemek kaşığı susam

¼ demet maydanoz

¼ demet kişniş

1 çay kaşığı kimyon

½ çay kaşığı köri

1 çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı karabiber

Kızartmak için:

1,5 su bardağı ayçiçek yağı

Püf noktası:

Haşlanmış nohutları kabuklarını ayıkladıktan sonra da kullanabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Arzuya göre hazırladığınız falafel karışımına ince kıyılmış taze soğan ve damak tadınıza uygun taze otları ekleyebilir, hazırladığınız falafelleri önceden ısıtılmış fırında yağlı kâğıt üzerinde de pişirebilirsiniz.

Servis önerisi:

Tahin ve taze sıkılmış limon suyu bazlı soslarla servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Tek tek ayıklayıp bol suda yıkadığınız taze yeşillikleri incecik kıyın.

Kabuklarını soyduğunuz nohutları mutfak robotuna atıp püre haline getirin. Kuru soğan, galeta unu, tahin, susam, ince kıyılmış yeşillikler ve baharatlar ilavesiyle karıştırın.

Tüm malzemeyi özlü bir hamur halini alana kadar karıştırın. Elde ettiğiniz falafel hamurunu küçük parçalara ayırıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.

Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırıp hazırladığınız falafelleri renk alana kadar kızartın. Arzu ettiğiniz sos ya da yeşillikler eşliğinde servis edin.