Henüz Vakit Varken: Şeftali Şerbeti

Osmanlı şerbetlerinden biri şeftali şerbeti, yazı uğurladığımız şu günlerde size ve sevdiklerinize iyi gelecek. Pilav ve zeytinyağlı tariflerinin yanına yakışacak şerbet içeceği aynı zamanda doğal bir serinlik kaynağı. Pratik bir şekilde hazırlanıyor olması onu benzersiz kılıyor, damakta bıraktığı tat mutlu ediyor.

Hazırsanız yazdan kalma şeftalileri değerlendirmek için mutfağın yolunu tutuyoruz.

Şeftali Şerbeti Tarifi

1 büyük şişe

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

2 kilogram şeftali
1 kilogram toz şeker
1,5 litre su
1 adet orta boy limon
1 tatlı kaşığı bal
1 adet çubuk tarçın
5 adet karanfil

Püf noktası:

Şeftalileri, suyunu salması için toz şeker ilavesiyle oda sıcaklığında bekletebilir sonrasında kısık ateşte pişirebilirsiniz.

Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra mümkünse buz ilavesiyle servis edin.

Nasıl Yapılır?

Kabuklarını soyduğunuz şeftalileri küp şeklinde doğrayın. Bol suda yıkadığınız limonu rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Ortadan ikiye kesip yarım limonun suyunu sıkın.

Derin bir tencereye aldığınız doğranmış şeftalileri; toz şeker, çubuk tarçın, karanfil, rendelenmiş limon kabuğu ilavesiyle en az 1 saat kadar, kapağı kapalı tencerede bekletin.

Suyunu salan şeftalileri çubuk tarçını aldıktan sonra kısık ateşte, eklediğiniz su ilavesiyle kaynamaya bırakın.

Şeftaliler yumuşayıp dağılmaya başladıklarında yarım limonun suyunu ekleyip karıştırın. Ocaktan aldığınız karışımı ince delikli bir süzgeçten geçirin.

Cam bir şişeye doldurduğunuz şeftali şerbetini oda sıcaklığında soğuttuktan sonra arzuya göre bal, taze nane yaprakları ve buz ilavesiyle servis edin.