Sebze Ferahlığı: Zeytinyağlı Pırasa

Kuru soğan ve sarımsağın yakın akrabası olan yeşil yapraklı pırasanın oldukça düşük kalorili olduğunu biliyor muydunuz? Çok az miktarda pirinç, bol miktarda zeytinyağı, havuç ve adetten olduğu üzere toz şeker ilavesiyle hazırlanan zeytinyağlı pırasa yemeğinin faydaları da saymakla bitmiyor.

Antioksidan ve vitamin kaynağı pırasayı zeytinyağlı olarak hazırlayıp dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis ediyoruz.

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

1 demet pırasa
1 adet orta boy kuru soğan
1/2 su bardağı zeytinyağı
3 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı pirinç
1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz

Servis önerisi:

1 adet orta boy limon

Püf noktası:

Seçtiğiniz pırasaların ince yapılı ve sert olmamasına dikkat edin. Yeşil kısımlarını ayıklayın.

Zeytinyağlı yemekleri pişirirken tencere üzerine yağlı kağıt kapatırsanız sebzelerin renk ve besin değerlerinin korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Eklediğiniz toz şeker ve zeytinyağı miktarını arzuya göre azaltıp arttırabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Bol suda yıkadığınız havuçların kabuklarını soyup ince ince dilimleyin. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın.

Kalın ve sert kabuk kısımlarını aldığınız pırasaları bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdükten sonra verev kesin.

Geniş tabanlı bir tencerede zeytinyağını kızdırın. Kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar kavurun.

Doğranmış havuçları ekleyip kısa bir süre daha kavurma işlemini sürdürün.

Doğranmış pırasaları ekleyip karıştırın. Durulayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz pirinç, toz şeker ve tuzu ekleyin. Doğranmış sebzelerle yaklaşık olarak aynı seviyeye gelecek suyu ilave edin.

Kapağı kapalı tencerede, orta ateşte yaklaşık olarak 30 dakika kadar pişirin. Ocaktan aldığınız zeytinyağlı pırasayı dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis edin.