Nostaljik Şerbetli: Şambali Tatlısı

Sokak satıcılarının arabalarında dilimler halinde satılan nostaljik bir şerbetli tatlı şambali. Hamurunda ağırlıklı olarak irmik kullanılan tatlının şerbeti soğuk olarak hazırlanıyor. Üzerine badem içi ya da fıstık yerleştirilen tatlı, dilimler eşliğinde servis ediliyor.

Lezzeti nar gibi kızarmış revani ya da yoğurt tatlısını aratmayan hamur işi çok seviliyor.

Şambali Tatlısı Tarifi

12 dilim

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 50 dakika

Malzemeler:

2 su bardağı irmik

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı toz şeker

¾ su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Şerbeti için:

3 su bardağı su

4 su bardağı toz şeker

1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Üzeri için:

12 adet çiğ badem

Püf noktası:

Kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına, suyunu süzdüğünüz yoğurdu kullanmaya özen gösterin.

Servis önerisi:

Şerbetini çeken tatlıyı buzdolabında soğuttuktan sonra servis edin, oda sıcaklığında uzun bir süre bekletmeyin.

Nasıl Yapılır?

Tatlının şerbeti için; derin bir tencereye aldığınız toz şeker ve suyu şeker taneleri tamamen eriyene karıştırın. Kısık ateşte, aralarda sürekli karıştırarak 15-20 dakika kadar kaynatın. Koyulaşıp şurup kıvamını alan şerbete taze sıkılmış limon suyu katıp ocaktan alın. Soğuması için ayrı bir kenarda dinlendirin.

Tatlının keki için; derin bir karıştırma kabına aldığınız yoğurt ve toz şekeri krema kıvamını alıp şeker taneleri tamamen eriyene kadar çırpın. Sırasıyla; irmik, un, vanilya ve kabartma tozu eklediğiniz kek harcını karıştırmaya devam edin.

Koyu bir kıvam alan tatlı hamurunu yağlanmış fırın tepsisine aktarıp üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin. Tatlının üzerine kabuğu ayıklanmış çiğ badem ya da fıstık yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkan sıcak tatlıyı dikdörtgen dilimler halinde kestikten sonra soğuk şerbeti üzerine gezdirip dinlenmeye bırakın.

Uzun bir süre üzerine geniş bir tepsi kapatıp oda sıcaklığında dinlenmeye bıraktığınız tatlıyı dilimler halinde soğuk olarak servis edin.