Parmakları Yedirtecek 4 Farklı Yöresel Mantı Tarifi

Her yemek pek keyiflidir ama mantıların yeri hepimiz için daha bir ayrıdır. Mantı
yapılacağı gün evlerde bol telaşlı, tatlı bir bayram havası hâkim olur. Hünerli
ellerin sabırla açtığı hamurlar, özenle hazırlanan iç harçlarla dikkatle
doldurulur. Haşlama, kızartma, fırınlama gibi yöntemlerle pişirilen mantılar bol
sarımsaklı yoğurt ve nefis soslar birlikteliğinde servis edilir.
Mantı; dünya üzerinde neredeyse her kültürde yer alan bir yemek çeşididir.
Durum böyle olunca farklı onlarca mantı tarifi de kaçınılmaz olmuştur.
Yazımızın devamında yöresel 4 adet mantı tarifini sizin için sıraladık. Siz de
tariflerimizi hemen uygulayarak sofranızda farklı esintilere yer açabilirsiniz, her
bir deneyim için şimdiden afiyet olsun…

1. Rumeli Usulü Mantı

Size en az Rumeli müzikleri kadar keyifli bir lezzet deneyimi sunacak mantı
önerisiyle geldik. Rumeli usulü mantı, sofralarınızı süsleyen en özel ve en
sevilen seçeneklerden biri olacak. Çocuktan yetişkine herkesin bayılacağı
Rumeli usulü mantıyı hemen deneyin deriz. İşte, bu özel mantının tarifi:
– Geniş bir kap içerisine 2 yumurta ve 1 tutam tuz ekleyip çatal ya da
spatulayla çırpın.
– Daha sonra 1 su bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu, birkaç damla
limon suyu damlattığınız 1 tatlı kaşığı kadar karbonatı ve 3 yemek kaşığı
sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edin.
– 3,5 su bardağı unu bir yandan çırparak azar azar ekleyin.
– Daha sonra hamuru un serptiğiniz tezgâhın üzerine alın ve iyice yoğurup
dinlenmeye bırakın.
– Bir süre bekletip dinlenen hamuru yarım cm kadar ince olacak şekilde
açın.
– Açtığınız hamuru bir bardak ağzı yardımıyla yuvarlak şekillerde kesin.
– 75 gram kadar kıymaya yarım soğan, karabiber, kırmızı toz biber ekleyin.
– İç harcı fındık büyüklüğünde olacak şekilde kestiğiniz yuvarlakların
içerisine doldurup bohça şeklinde kapatın.
– Borcam tepsi içerisine dizip üzerlerini yumurta sarısına bulayıp, sıvı yağ
gezdirin.
– 10 dakika önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına verip 40 dakika kadar
pişirin.
– Üzeri kızaran mantıları fırından alıp sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağlı
pul biber ekleyerek ya da sade olarak tüketin.

2. Patatesli Çerkez Mantısı

En leziz mantı çeşitlerinden biridir Çerkez mantısı. Görünümüyle iştahları
kabartır, lezzetiyle her tadanı mest eder. Kıymalı mantı tercih etmeyenlerin
kurtarıcısı gibidir. Nefis patateslerin mantıya da çok yakıştığını layıkıyla ispat
eder. Çerkez mantısı yapılışını hemen öğrenip bugünkü sofranızda ona da yer
açmak istiyorsanız buyurun detaylara:
– 5 adet patatesin kabuklarını soyup yıkadıktan sonra iri iri doğrayın.
– Doğradığınız patatesleri bir tencereye alıp üzerini bir parmak geçecek
kadar suyla doldurup haşlamaya bırakın.
– Haşlanan patateslerin suyunu süzüp geniş bir kâseye alın ve ezerek püre
haline getirin.
– Diğer yandan yemeklik doğradığınız 1 adet kuru soğanı 4 yemek kaşığı
zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
– Daha sonra patatesleri ekleyip, kırmızı toz biber, kırmızı pul biber,
karabiber ve tuzla iyice karıştırıp soğumaya bırakın.
– Hamuru hazırlamaya başlayın. 5 su bardağı unu eleyerek yoğurma
kabına alın. 1 tatlı kaşığı tuz ve 1,5 su bardağı suyu azar azar ekleyip
iyice yoğurun. Hamur kıvamını alınca üzerini tülbent ya da nemli bir bezle
örterek 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
– Dinlenen hamuru unladığınız tezgâh üzerine alıp merdane yardımıyla
yarım cm kadar açın.
– Bardak ağzı yardımıyla yuvarlak parçalar kesin. İçlerini hazırladığınız
patates harcıyla doldurun.
– Hamurun alt kısmından başlayarak hamurun kenarlarını birbirinin üstüne
binecek, saç örgüsüne benzeyecek şekilde kapatın.
– Diğer yandan tencerede tuzlu su kaynatın. Şekil verdiğiniz mantıları
kaynayan suya atıp haşlayın.
– Yumuşayan mantıların suyunu süzdükten sonra üzerine kızdırılmış pul
biber gezdirerek servis edin.

3. Özbek Mantısı

Özbek mantısı, Özbek halkının ana yemeklerinden biridir. İç harcında yöreden
yöreye bazı değişiklikler olsa da genellikle ana malzemesi kıymadan oluşur.
Mantı kazanı adı verilen özel tencerelerde pişirilen Özbek mantısı, havuçlu
Özbek pilavın üzerinde sunulur.
Siz de akşam yemeğine belki de Özbek konuklarınıza bu mantıdan hazırlamak
isterseniz sizin için tarifimiz çoktan hazır. İşte, tadına doyulmayacak Özbek
mantısı tarifi:
– Geniş bir yoğurma kabında 4 su bardağı un, 1,5 su bardağı su, 1 adet
yumurta, yeteri kadar tuzla birlikte güzelce yoğurun.
– Kıvam alan hamurun üzerini tülbent ya da nemli bir bezle örterek 20
dakika kadar dinlenmeye bırakın.
– Diğer yandan yarım kilo kadar yağlı kıymayı, ince kıydığınız 1 adet kuru
soğan, yarım demet taze soğan, yarım demet maydanoz; çok küçük
doğradığınız 2 adet havuç ve 2 adet kabağı karıştırın.
– Yeteri kadar tuz ve yardım çay bardağı sıvı yağ ekleyip harcı da yoğurun.
Eğer harcın çok kuru olduğunu düşünürseniz 1 adet rendelenmiş
domates ya da az bir miktar su ekleyebilirsiniz.
– Daha sonra dinlenen hamuru bezelere ayırın. Her bir bezeyi merdane
yardımıyla yarım cm kalınlıkta olacak şekilde açın.
– Açtığınız hamuru 3-4 parmak genişliğinde karelere kesin. Karelerin içini
1’er yemek kaşığı harçla doldurun. Kare uçlarını birleştirerek hamuru
kapatın.
– Diğer yandan mantıyı pişireceğiniz tencerenin tabanını iyice yağlayın.
Böylece olası yapışmaların önüne geçebilirsiniz.
– Tencere yeteri kadar dolduktan sonra mantıların üzerini 1-2 parmak
geçecek şekilde suyla doldurup kapağını kapatın. 20 dakika kadar
kaynamaya bırakın.
– Diğer yandan bir tava içerisinde 1 çay bardağı sıvı yağı ısıtın. İçine ince
ince dilimlediğiniz ya da rendelediğiniz 1 baş sarımsağı yakmayacak
şekilde kızartın. Son olarak 2 yemek kaşığı pul biberi de ekleyip kavurun.
– Hazırladığınız karışımı ocaktan alıp yarım çay bardağı üzüm sirkesini
ekleyip karıştırın.
– Pişen mantıları tabaklara paylaştırıp üzerine hazırladığınız sostan
gezdirip dilerseniz sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edin.

4. Peynirli Gürcü Mantısı

Mantı denince büyük bir çoğunluğumuzun aklına sadece kıymalı mantılar gelir;
ancak yöreden yöreye farklı birçok malzemeden hazırlanan, çok leziz mantılar
mevcuttur. Peynirli Gürcü mantısı da o leziz seçeneklerden biridir. Bolca beyaz
peynire eşlik eden maydanozun da katkılarıyla ortaya harika bir sonuç çıkarır.
Siz de farklı bir mantı yemek istiyorsanız sofranızı peynirli Gürcü mantısıyla
süsleyebilirsiniz. İşte, peynirli Gürcü mantısı tarifi:
– Geniş bir kap içerisinde 1 kilo un, 1,5 tatlı kaşığı tuz ve 1 paket kabartma
tozunu karıştırın. Azar azar ılık su ekleyerek iyice yoğurun.
– Hamur kıvamını aldıktan sonra üzerin
– Tülbent ya da nemli bir bezle örtüp 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
– Diğer yandan iç harcını hazırlamaya başlayın. 500 gram kadar beyaz
peyniri, incecik kıydığınız yarım demet maydanozu güzelce karıştırın.
– Dinlenen hamuru unladığınız tezgâh üzerinde yarım cm kadar kalın
olacak şekilde bir merdane yardımıyla açın.
– Bir bardak ağzının yardımıyla yuvarlak parçalar kesin. Parçaların için
hazırladığınız peynirli harçla doldurun.
– Hamurları kenarlarından ortaya doğru büzerek kapatın.
– Şekil verdiğiniz mantıları tuzlu kaynar su içerisine atıp haşlamaya
bırakın.
– Pişen mantıların suyunu süzün.
– Diğer yandan bir sos tenceresinde 100 gram tereyağını eritin, 1 yemek
kaşığı kırmızı pul biber de ekleyip yanmayacak şekilde kızartın.

– Tabaklara paylaştırdığınız mantıların üzerine hazırladığınız sosu
gezdirerek servis edin.