Evde de Hazırlanır: Donut

Mutfakta donut tarifimiz var bugün. Kuru mayayla hazırlanan hamurlar unlanmış mutfak tezgahı üzerinde açıldıktan sonra yuvarlak bir kalıp yardımıyla kesiliyor. Orta kısımları alındıktan sonra mayalanmaya devam eden hamurlar, önceden ısıtılmış fırında renk alana kadar kızarıyor. Benmari usulü eritilmiş çikolata, toz şeker/tarçın karışımı ya da renkli şekerlemelere batırıldıktan sonra servis ediliyor.

Son halini alan renkli mi renkli donutlar çok seviliyor.

Donut Tarifi

 

16 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

¾ su bardağı ılık süt

3 yemek kaşığı toz şeker

2 tatlı kaşığı kuru maya

150 gram tereyağı

2 adet yumurta

3 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

Püf noktası:

Hazırladığınız donut sayısı kalıp yardımıyla şekil verdiğiniz hamurların büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir.

Elenmiş unu hazırladığınız karışıma azar azar ekleyip kıvam alana kadar karıştın. Kullandığınız malzemeleri oda sıcaklığında bekletin.

Pişirme önerisi:

Hazırladığınız donutları arzu ettiğiniz şekilde süsleyip servis edebilirsiniz. Toz tarçınlı pudra şekerine batırabilir, çikolata ezmesi ve renkli şekerlerle süsleyebilirsiniz.

Kuru mayayı, çok az miktarda yaş mayayla karıştırarak da kullanabilirsiniz.

Pişirme aşamasında özel donut kalıbı kullanabilir, arzuya göre hamurların orta kısımlarını delmeden de pişirebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Ilık süt, toz şeker ve kuru mayayı ayrı bir kapta karıştırıp mayanın aktive olması için oda sıcaklığında 5 dakika kadar bekletin.

Oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı, yumurta, un ve tuz ilavesiyle yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayıp kısa bir süre yoğurun. Üzerine nemli bir bez örttüğünüz hamuru oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletip mayalandırın.

Mayalanan hamuru unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde yaklaşık 1 cm. kalınlığında açın. Yuvarlak bir kalıp yardımıyla hamurdan parçalar çıkartın. Elde ettiğiniz hamurların orta kısımlarını daha küçük bir kalıp ya da kapak yardımıyla çıkartın.

Son şeklini alan donutları yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerine nemli ve temiz bir bez kapatıp oda sıcaklığında ikinci kez mayalandırın.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız sıcak donutları mümkünse bir ızgara teli üzerinde soğutun.

Servis öncesinde üzerlerine az miktarda su serpiştirdiğiniz donutları benmari usulü eritilmiş çikolata, tarçın ya da şekerleme karışımlarına batırdıktan sonra servis edin.