Sadece Bir Dilim mi: Köfteli Galette

Kendi hazırladığınız köfte harcından yaptığınız top köfteler ya da 13-19 Nisan Migroskop döneminde indirimli olarak satın alabileceğiniz Uzman Kasap top köfteler ile hazırlayabileceğiniz lezzet dolu bir tarif var sırada. Köfteli galette… İncecik hamur üzerinde kızarmış köfteli, haşlanmış bezelyeli ve cherry domatesli iç harcıyla geliyor.

Akşam yemeği olarak servis edebileceğiniz farklı bir hamur işi tarifi arayanları mutfağa alalım.

Köfteli Galetta Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

120 gram tereyağı
1,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı soğuk su
4 dal taze kekik
1 çay kaşığı tuz

İçi için:

1 su bardağı bezelye
5 adet cherry domates
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı galeta unu
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber

Kızartmak için:

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Püf noktası:

Galette hamurunu çok fazla yoğurmadan hazırlayın. Küçük parçalara bölüp önceden soğuttuğunuz tereyağı kullanmaya özen gösterin.

Pişirme önerisi:

Galeta unu yerine önceden hazırladığınız ev yapımı galeta unu ya da fırınlanmış bayat ekmek kırıntısı kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Galette hamuru için; elenmiş unu mutfak robotuna alın. Önceden soğutup küçük parçalara böldüğünüz tereyağı ve tuz ekleyin.

Küçük kırıntılar haline gelene kadar karıştırdığınız hamura azar azar soğuk su ilave edip toparlanana kadar hızlıca karıştırın. Arzuya göre taze kekik yaprakları ekleyin. Kıvam alan hamuru streç filmle sarıp buzdolabında dinlendirin.

Köftesi için; kabuklarını soyduğunuz kuru soğanı rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Derin bir karıştırma kabına aldığınız kıymayı; rendelenmiş kuru soğan, süt, galeta unu ve baharatlar ilavesiyle yoğurun.

Kıvam alan köfte harcını küçük parçalara ayırıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin. Derin bir tavada kızdırdığınız zeytinyağında arkalı önlü ters çevirerek kızartın.

Kaynar suda kısa bir süre haşlayıp soğuk suya alarak şokladığınız bezelyelerin fazla suyunu süzdürün. Kızarmış köfteler ve cherry domateslerle karıştırın.

Bu sürenin sonunda yağlı kağıt arasına aldığınız hamuru merdane yardımıyla açın. Kenar kısımlarını boşluk bıraktığınız galette hamuru ortasına hazırladığınız köfteli karışımı ekleyin.

Kenar kısımlarını içe doğru katladığınız galette’yi dikkatli bir şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine taşıyın. Kenar kısımlarına zeytinyağı ilavesiyle çırpılmış yumurta sarısı sürün.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, hafif bir renk alıp üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimler eşliğinde, sıcağı sıcağına servis edin.